investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Samsung díky poptávce po čipech zvýšil čtvrtletní zisk předběžně o 53 procent

08.07.2021

Jihokorejská společnost Samsung Electronics ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů zvýšila...

Jihokorejská společnost Samsung Electronics ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů zvýšila provozní zisk o 53 procent na 12,5 bilionu wonů (237,8 miliardy Kč). Výsledky překonaly odhady analytiků díky vysoké poptávce po čipech, což zvýšilo jejich ceny. Firma, která je největším výrobcem chytrých telefonů a paměťových čipů na světě, to dnes uvedla v tiskové zprávě. Analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali zisk 11,3 bilionu wonů.

Zisk byl nejvyšší od druhého čtvrtletí 2018. Výnosy pak stouply o 19 procent na 63 bilionu wonů. Žádné další podrobnosti firma zatím neuvedla.


Zisk čipové divize podle analytiků vzrostl nejméně o pětinu, hlavně díky vysokým cenám paměťových čipů. Ceny čipů DRAM široce používaných v serverech, mobilních telefonech a počítačových přístrojích, proti prvnímu čtvrtletí vzrostly o 27 procent. Ceny čipů NAND, které se používají pro ukládání dat, se podle výzkumné společnosti Trendforce zvýšily o 8,6 procenta.


Růst v divizi čipů pomohl vykompenzovat mezičtvrtletní pokles odbytu chytrých telefonů, dodali analytici. Odbyt chytrých telefonů se podle údajů Shinyoung Investment & Securities snížil ve čtvrtletí na 59 milionů ze 76 milionů v prvním čtvrtletí. Zpomalil prodej vlajkového modelu Galaxy S21, který firma spustila v prvním čtvrtletí. Na prodej měla negativní dopad i nová vlna nemoci covid-19 v regionech, jako je Indie a Vietnam, a také omezené dodávky čipů.


Zdroj: ČTK




"Koronavirová krize urychluje přechod z reálného do virtuálního světa. Někteří výrobci počítačové a telekomunikační techniky toho dokázali skvěle využít."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top