investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Rychlý růst cen pokračuje. Zdražuje hlavně elektřina

18.03.2019

V únoru došlo k výraznému meziročnímu zvýšení cen výrobců...

V únoru došlo k výraznému meziročnímu zvýšení cen výrobců. V zemědělství o 8,2 procenta, přičemž ceny zeleniny se zvýšily o skokových 79,3 procenta. Výrazný růst cen o 19,4 procenta byl zaznamenán u obilovin, což se projevilo růstem cen pekařských a cukrářských výrobků o 4,6 procenta. Dynamický vývoj v cenách zemědělských výrobců byl způsoben extrémním počasím, které kvůli tepu a suchu vedlo ke špatné úrodě.

Ceny průmyslových výrobců v únoru meziročně vzrostly o 3,6 procenta. Dramatický nárůst lze pozorovat u ceny elektřiny, jejíž cena včetně přenosu, rozvodu a obchodu vzrostla o 9,9 procenta. Tím byl překonán nárůst z ledna letošního roku, který byl nejvyšší od roku 2009. Vyšší ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu budou ovlivňovat náklady napříč většinou odvětví v ekonomice. Výrobci se přitom snaží přenést vyšší náklady na zákazníky, což se v následujících měsících projeví dalším růstem cen výrobců.

 

Cena stavebních prací meziročně vzrostla o 4,0 procenta. Materiály a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví zaznamenaly cenový růst o 5,0 procenta. Na základě tohoto vývoje lze očekávat, že prodej novostaveb bude prodražen o rostoucí náklady ve stavebnictví. Ruku v ruce s tímto vývojem se budou zdražovat i starší nemovitosti.


Využijte příležitosti

Svěřte své finance do správy odborníků a užijte si více klidu i volného času. Zanechte zde kontakt a vybereme společně nejvhodnější strategii pro vaše přání a potřeby.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Současné plány na rozpočet Evropské unie v období 2021 až 2027 počítají s vyčleněním více než 250 miliard eur na ekologickou politiku. To by mohlo vést k výraznému pokřivení evropského energetického trhu, kdy budou obnovitelné zdroje energie zvýhodňovány na úrok konvenčních zdrojů. V takovém případě lze předpokládat, že dojde k dalšímu zdražování elektřiny pro koncové zákazníky. Již nyní přitom elektřina zdražuje nejrychleji od roku 2009."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top