investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Růst průmyslu pomáhá české ekonomice. Stavební úřady potřebují reformu

08.01.2019

Průmyslová produkce v listopadu loňského roku meziročně vzrostla o 1,5 procenta...

Průmyslová produkce v listopadu loňského roku meziročně vzrostla o 1,5 procenta. Bez statistického očištění dat dokonce o 4,8 procenta. K tomuto růstu nejvíce přispěla odvětví výroby motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků, která tvoří páteř českého průmyslu.

Pozitivní zprávou je, že meziročně vzrostly tržby z průmyslové činnosti o 9,1 procenta, což vytváří firmám prostor pro nové investice a proplácení zvýšených mzdových nákladů. Pozitivní je rovněž růst hodnoty nových zakázek, která v listopadu 2018 meziročně vzrostla o 5,3 procenta. Díky rostoucí hodnotě nových zakázek se český průmysl lépe vypořádá se slabšími výsledky z Německa. Přes četná rizika jako jsou obchodní války či brexit by česká průmyslová produkce v roce 2019 měla růst a být jedním z motorů tuzemské ekonomiky.

 

Naopak české stavebnictví začíná zpomalovat. V listopadu 2018 došlo k meziročnímu poklesu stavební produkce o 1,3 procenta. Bez statistického očištění dat zůstala na stejné úrovni. České stavebnictví trápí systémový problém, který spočívá v katastrofálním fungování stavebních úřadů, které nemá nic společného s 21. stoletím. Kvůli tomu klesá počet vydaných stavebních povolení, přestože poptávka po výstavbě nových domů a bytů je enormní. V listopadu loňského roku bylo vydáno pouze 6 828 stavebních povolení, což znamená meziroční pokles o 2,4 procenta.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"I přes slabší výsledky z Německa se českému průmyslu daří růst. Díky rychle rostoucím tržbám mají tuzemské firmy prostor pro investice a proplácení vyšších mzdových nákladů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS









Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top