investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Růst mezd zlepšuje splácení úvěrů

29.11.2017

Téměř každý čtvrtý Čech nevyjde se svými penězi a musí si krátkodobě půjčovat. Krátkodobé úvěry přitom mají vysoké...

Téměř každý čtvrtý Čech nevyjde se svými penězi a musí si krátkodobě půjčovat. Krátkodobé úvěry přitom mají vysoké úrokové sazby a klienti je musí výrazně přeplácet,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Na základě růstu příjmů se zlepšuje splácení úvěrů. Přesto celkové zadlužení obyvatelstva meziročně vzrostlo na 2,1 bilionu korun. Lidé jsou tak zadluženi podstatně více než stát,“ upozorňuje Křeček.

Přestože jsou úrokové sazby České národní banky stále relativně nízké, některé úvěrové produkty mají vysoké úročení. Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů aktuálně činí 9,3 %. Kontokorentní úvěry mají průměrnou sazbu 17,6 % a úročené úvěry z kreditních karet dosahují na sazbu 24,1 %. Z úvěrových produktů jsou nejlevnější hypotéky s průměrnou úrokovou mírou 2,1 %. Jejich vyřízeni je však o poznání obtížnější a dlužník musí ručit nemovitostí.

Jelikož na konci třetího čtvrtletí letošního roku činil celkový dluh obyvatel 2,1 bilionu korun, je nutné, aby klienti bankovních i nebankovních domů přemýšleli, za jakou sazbu si půjčují. Své dluhy by se přitom měli snažit převádět na produkty s co nejnižší úrokovou sazbou.

Celkový dluh z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření ke konci září činil 1,7 bilionu korun. Přibližně 430 miliard korun je rozpůjčováno skrze krátkodobé úvěrové produkty, které mají výrazně vyšší sazby. To se týká přibližně 2,4 milionu lidí. 

I když se celková zadluženost lidí meziročně zvýšila o 173 miliard korun, podíl celkového dluhu ohroženého nesplácením se snížil na 1,9 %. To představuje 41 miliard korun. Lepší morálka při splácení je dána především růstem mezd a platů. Díky vyšším příjmům se lidé méně opožďují se splácením. 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top