investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Růst emisí v energetice se zastavil

11.02.2020

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) publikovala nová data...

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) publikovala nová data. Ta dokládají, že se v loňském roce zastavila celková produkce emisí oxidu uhličitého související s produkcí energie na úrovni 33 miliard tun. K tomuto výsledku přispělo více faktorů. Patří mezi ně investice v energetice ve vyspělých zemích. Rovněž k tomuto výsledku napomohl nižší hospodářský růst v Číně a příznivé počasí.

Vyspělé ekonomiky v posledních letech masivně investovaly do přechodu z konvenčních na obnovitelné zdroje energie. V rámci konvenčních zdrojů byl patrný posun od uhlí směrem k zemnímu plynu. Díky těmto investicím došlo v loňském roce ke snížení emisí v Evropské unii o 160 milionů tun oxidu uhličitého. Spojené státy zaznamenaly pokles emisí o zhruba 140 milionů tun. Pozadu nezůstalo ani Japonsko, kde došlo k poklesu emisí o 45 milionů tun oxidu uhličitého.

 

Emise v energetice se ve vyspělých zemích vrátily na úroveň z konce osmdesátých let minulého století, kdy byla spotřeba elektřiny zhruba o třetinu nižší než dnes. Ve zbytku světa však emise vzrostly o téměř 400 milionů tun. Téměř čtyři pětiny růstu emisí pocházelo ze zemí v Asii.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Čínské emise oxidu uhličitého rostly pomalejším tempem než v předchozích letech. To bylo způsobeno snížením ekonomického růstu na nejnižší úroveň za 29 let. Podobný efekt byl zaznamenán i v dalších zemích, kde došlo ke snížení růstu hospodářství. V Indii poprvé od roku 1973 klesla výroba elektřiny z uhlí. To však bylo kompenzováno vyššími emisemi v dopravě.

 

Nezanedbatelný efekt na produkci emisí v energetice mělo v loňském roce počasí. V mnoha zemích světa ho lze hodnotit jako příznivé, protože vedlo ke zvýšení výroby energie z obnovitelných zdrojů. Příznivé počasí mělo rovněž vliv na snížení spotřeby energie na vytápění a chlazení.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Pokles emisí ve vyspělých ekonomikách byl kompenzován růstem emisí ve zbytku světa. Přesto lze říct, že nová opatření na snižování produkce oxidu uhličitého v energetice začínají fungovat."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top