investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Růst české ekonomiky zpomaluje

14.11.2018

Odhad vývoje ekonomiky ve třetím čtvrtletí, který dnes zveřejnil Český statistický úřad...

Odhad vývoje ekonomiky ve třetím čtvrtletí, který dnes zveřejnil Český statistický úřad, hovoří o meziročním růstu hrubého domácího produktu o 2,3 procenta. Aktuální data potvrzují, že v letošním roce se české hospodářství začíná zadrhávat a roste pomalejším tempem než v loňském roce.

Tento vývoj je zapříčiněn nedostatkem pracovních sil, který neumožňuje produkovat dodatečnou přidanou hodnotu. Nižší ekonomický růst je rovněž důsledkem rostoucích úrokových sazeb, které prodražují financování firem a do budoucna budou tlumit spotřebu domácností. K nižšímu výkonu ekonomiky přispívá i zahraniční obchod, který by vzhledem k relativně slabému kurzu koruny mohl dosahovat vyššího objemu exportů.

 

Průměrný růst hrubého domácího produktu od vzniku České republiky do roku 2017 činil 2,6 procenta. Současné tempo hospodářského růstu se již dvě čtvrtletí nachází pod dlouhodobým průměrem. Přestává tak platit teze, že se našemu hospodářství daří velmi dobře. Ve skutečnosti je tempo růstu naší ekonomiky lehce podprůměrné a blíží se svému potenciálu.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Růst hrubého domácího produktu je tažen spotřebou domácností a vládních institucí. To je zapříčiněno napjatou situací na trhu práce, která umožňuje zvyšovat mzdy a posléze i odvody do veřejných rozpočtů. Začíná se však opomíjet význam investic a exportů, které by měly přispívat významnějším dílem k růstu naší ekonomiky."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top