investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Růst cen průmyslových výrobců ohrožuje českou konkurenceschopnost

17.10.2022

V září došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 25,8 procenta...

V září došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 25,8 procenta. Růst cen o 79,0 procenta byl zaznamenán u přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou. Dramatické zvýšení o 59,7 procenta zaznamenaly ceny mlýnských a škrobárenských výrobků. Aktuální data z průmyslu bohužel nehovoří o rychlém poklesu inflace, spíše lze očekávat, že nás zdražování průmyslových výrobců bude trápit i v následujících měsících.

Zatímco u průmyslových výrobců tempo zdražování nabírá na síle, ceny zemědělských výrobců se meziročně zvýšily o 33,6 procenta, což bylo méně než v srpnu. Přesto některé položky zažívají astronomické cenové nárůsty. Například ceny obilovin se zvýšily o 51,8 procenta a ceny jatečných prasat vzrostly o 43,2 procenta.

Situace ve stavebnictví se začíná stabilizovat. Ceny stavebních prací meziročně vzrostly o 13,1 procenta a ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se zvýšily o 18,3 procenta. Vzhledem k růstu nákladů na výstavbu nelze očekávat, že by developeři zlevňovali nově budované projekty. Snižování cen je však patrné u starších nemovitostí, což vede k rozevírání cenových nůžek mezi novostavbami a starými byty či domy, které mají často vysokou energetickou náročnost.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Zdražování u průmyslových výrobců nabírá na síle, což může začít ohrožovat konkurenceschopnost českých průmyslových výrobků na zahraničních trzích. Malým a středním podnikům pomůže zastropování cen energií. Do problémů se však mohou dostat velké průmyslové podniky s vysokou energetickou náročností, na které se cenové stropy u energií nebudou vztahovat.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top