investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Ruské akcie jsou na rekordu

15.06.2021

Ruské akcie dnes vystoupily na rekord, pomohl jim zejména růst cen ropy na světových trzích...

Ruské akcie dnes vystoupily na rekord, pomohl jim zejména růst cen ropy na světových trzích. Před schůzkou mezi americkým a ruským prezidentem Joem Bidenem a Vladimirem Putinem zpevňuje i rubl. Dolar k němu ztrácel asi 0,4 procenta na 71,80 rublu za dolar a byl v těsné blízkosti maxima od konce loňského července. Obchodníci se zaměřují i na zasedání americké centrální banky (Fed), která ve středu oznámí další postup ve své měnové politice.

"Očekáváme, že se bude hodně dávat najevo obezřetnost a že obchodování bude před rozhodnutím Fedu a před summitem Putin/Biden značně rozkolísané," poznamenali analytici společnosti BCS Global Markets, které cituje agentura Reuters. Obchodníky bude zajímat, zda se Fed zmíní o riziku inflace a zda trh připraví na nějaké změny.


Rubl směřuje k nejsilnější hodnotě od 27. července loňského roku, kdy se dostal na 71,55 RUB za USD. Euro k rublu dnes dopoledne ztrácelo 0,3 procenta na 87,11 rublu. Ruská centrální banka minulý týden zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,5 procenta a naznačila, že s dalším zvyšováním ještě počítá. I tento faktor přispívá k růstu kurzu ruské měny.


Rubl zpevňuje už několik týdnů, což někteří analytici dávají do souvislosti i s chystanou schůzkou prezidentů USA a Ruska. Biden s Putinem se sejdou ve středu v Ženevě, a to v době, kdy jsou vztahy mezi oběma zeměmi nejhorší za mnoho let.


Index MOEX, který je denominovaný v rublech, krátce před 11:00 SELČ odepisoval 0,3 procenta na 3848 bodů. V úvodu obchodování ale vykazoval růst o více než 0,1 procenta a dostal se až na 3865,20 bodu, kde zatím nikdy nebyl. Index RTS, denominovaný v dolarech, se nacházel v blízkosti pondělního závěru 1687 bodů. Severomořská ropa Brent, což je hlavní měřítko pro klíčovou vývozní surovinu z Ruska, vykazovala růst asi o půl procenta na 73,25 USD za barel. Nachází se tak zhruba na dvouletém maximu.


Zdroj: ČTK




"Rostoucí ceny ropy a zemního plynu budou zlepšovat ekonomickou situaci v zemích, které jsou závislé na vývozu těchto surovin."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top