investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Rozdíl mezi cenami nafty a benzínu se ztenčil na 21 haléřů

18.10.2018

V uplynulém týdnu pokračovalo výrazné sbližování cen benzínu a nafty...

V uplynulém týdnu pokračovalo výrazné sbližování cen benzínu a nafty. Zatímco cena benzínu téměř stagnovala, cena nafty vzrostla o 23 haléřů. Ve středu 17. října platilo, že průměrná cena benzínu byla již jen o 21 haléře dražší než cena nafty.

Cena nafty bývá zpravidla levnější než cena benzínu. Naposledy v březnu 2015 se však stalo, že nafta byla dražší než benzín. Tehdy se cena benzínu pohybovala kolem 31,20 koruny za litr a nafta byla o zhruba 10 haléřů dražší. K takové situaci zpravidla dochází při rostoucí poptávce po topné naftě, která se využívá v průmyslu a při výrobě tepla. V minulých týdnech jsme si na světových trzích mohli všimnout, že se vývoj ceny nafty začal odchylovat od ceny benzínu, v posledních dnech se však obě ceny znovu začaly vyvíjet podobně.

 

Na trzích s ropou došlo k výraznému propadu v ceně. Ropa Brent se aktuálně obchoduje kolem 80 dolarů za barel, což je přibližně o 5 dolarů méně než před týdnem. Tento propad by měl zamezit dalšímu zdražování pohonných hmot na čerpacích stanicích v České republice. Lze proto očekávat, že ceny budou v příštím týdnu stagnovat a výhledově by mohly mírně klesnout.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


"Trh s ropou se propadl v návaznosti na korekci akciových trhů a dalších aktiv. Na ropném trhu aktuálně panuje napětí kvůli smrti prominentního saúdského novináře a kritika Jamala Khashoggiho. Jeho smrt budí řadu otazníků, které by mohly zafungovat jako rozbuška mezi Spojenými státy a Saúdskou Arábií. Spory obou zemí se však prozatím daří urovnávat a na cenu ropy nemají výrazný vliv."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top