investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Rosněfť vyplatí za prvních devět měsíců poprvé dividendu

14.11.2022

Činit bude 216 miliard rublů (84,3 miliardy Kč) a bude vzpruhou pro ruský státní rozpočet...

Největší ruská ropná společnost Rosněfť dnes oznámila, že plánuje vyplatit dividendu z výsledků hospodaření za devět měsíců. Bude to první taková dividenda v historii této státní energetické firmy. Činit bude 216 miliard rublů (84,3 miliardy Kč) a bude vzpruhou pro ruský státní rozpočet, napsala agentura Reuters.

Význam dividend státních společností, včetně Rosněfti a plynárenského gigantu Gazprom, jako zdroje příjmů vzrostl poté, co západní sankce po invazi Ruska na Ukrajinu uzavřely téměř všechny možnosti vnějšího financování, dostaly vývoz pod tlak a odlákaly zahraniční investory.

Ruský rozpočet by měl v letošním roce vykázat schodek ve výši 1,3 bilionu rublů. To představuje 0,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Původně ruské ministerstvo financí počítalo s přebytkem rozpočtu.

Rosněfť, v jejímž čele stojí blízký spojenec prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin, dnes uvedla, že její představenstvo doporučilo v devítiměsíční dividendě vyplatit 20,39 rublu na akcii. Návrh dividendy by měl být vyplacen počátkem příštího roku po schválení akcionáři, uvedla Rosněfť.

Podle výpočtů agentury Reuters by dividenda úhrnem činila 216 miliard rublů. Představenstvo Rosněfti doporučilo vyplatit devítiměsíční dividendu jako 50 procent čistého zisku dosaženého v prvních šesti měsících, uvedla firma na dotaz Reuters a odmítla další komentáře. Dříve firma vyplácela dividendy buď ročně, nebo dvakrát ročně na základě pololetních výsledků.

V období od ledna do října měl ruský rozpočet přebytek 128,4 miliardy rublů. Odráží to jednorázové zdanění Gazpromu za těžbu nerostných surovin. Firma poprvé od roku 1998 zrušila výplatu dividend, aby navýšení daně o 1,25 miliardy rublů pokryla.

V říjnu začalo ministerstvo financí používat prostředky z fondu národního bohatství na pokrytí sociálních závazků a výplat, které Moskva slíbila záložníkům povolaným do války na Ukrajině.

Ruské ministerstvo financí předpokládá, že v příštím roce se schodek zdvojnásobí na tři biliony rublů, tedy na dvě procenta HDP. Podle analytiků by mohl činit až 4,5 bilionu rublů.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top