investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ropný gigant BP více než zdvojnásobil zisk

07.02.2023

Těží ze silného růstu cen fosilních paliv po zahájení ruské invaze na Ukrajinu...

Britská ropná společnost BP loni více než zdvojnásobila zisk na rekordních 27,7 miliardy dolarů (zhruba 616 miliard Kč) z 12,8 miliardy dolarů v předchozím roce. Oznámila to dnes firma, která podobně jako její konkurenti těží ze silného růstu cen fosilních paliv po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Předchozího rekordního zisku BP dosáhla v roce 2008, kdy vydělala 26,3 miliardy dolarů, napsal server CNBC.

V samotném čtvrtém čtvrtletí zisk BP meziročně vzrostl zhruba o 18 procent na 4,8 miliardy dolarů. Mírně tak překonal očekávání analytiků, kteří jej v anketě společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na 4,7 miliardy dolarů.

Rekordní zisky za loňský rok vykázali také britský konkurent Shell a rovněž americký rival ExxonMobil. Shell vydělal téměř 40 miliard dolarů a ExxonMobil asi 59 miliard dolarů, což představuje rekordní firemní zisk pro celý západní ropný průmysl.

Vysoké zisky podle serveru CNBC obnovily kritiku ropného a plynárenského průmyslu a vedly k výzvám k vyššímu zdanění tohoto odvětví. Některé země včetně Británie už zavedly daň z mimořádných zisků energetického sektoru. Chtějí tak získat peníze na financování opatření, jež mají zmírnit negativní dopady vysokých cen energií.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top