investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Ropné firmě Aramco se loni propadly zisky o 44 procent

22.03.2021

Saúdskoarabské ropné firmě Saudi Aramco loni klesl čistý zisk o 44,4 procenta na...

Saúdskoarabské ropné firmě Saudi Aramco loni klesl čistý zisk o 44,4 procenta na 183,76 miliardy rijálů (zhruba 1,1 bilionu Kč). Hospodaření za rok 2020 ovlivnil propad cen ropy na historická minima způsobený poklesem poptávky po surovině kvůli pandemii a omezení cestování. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Navzdory propadu v příjmech hodlá Saudi Aramco vyplatit slibované roční dividendy 75 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) kvůli závazkům, které společnost přijala vůči akcionářům v rámci své primární veřejné nabídky (IPO). Výplata dividend je důležitá zejména pro vládu Saúdské Arábie, která vlastní více než 98 procent společnosti, neboť jí pomáhá zvládat fiskální deficit, píše agentura AP.


Politika společnosti Saudi Aramco vyplácet dividendy výrazně vyšší než volné peněžní toky (FCF) je v ostrém kontrastu s jinými ropnými giganty, které výplaty dividend snížily, uvádí AP. Nejhorší výsledky za několik posledních let za rok 2020 vykázaly také společnosti Royal Dutch Shell a BP. Podle agentury Reuters americký Exxon Mobil vykázal ztrátu poprvé v historii.


Šéf společnosti Aramco Amín Násir dnes poukázal na známky oživování poptávky po ropě v Asii i dalších částech světa. "Čína je velmi blízko úrovní z doby před pandemií," upozornil. Předpověděl, že díky očkování proti covidu-19 se bude zvyšovat rovněž poptávka v Evropě a Spojených státech.


Společnost Aramco nicméně snížila své letošní investiční plány na zhruba 35 miliard dolarů z dříve předpokládaných 40 až 45 miliard dolarů. I tak by se ale investice podniku měly zvýšit oproti loňskému roku, kdy činily 27 miliard dolarů.


Firma Saudi Aramco dnes rovněž uvedla, že její prioritou v příštích desetiletích zůstanou dodávky do Číny. Saúdská Arábie v loňském roce vystřídala Rusko na pozici největšího dodavatele ropy na čínský trh, napsala agentura Reuters.


Saudi Aramco je největším producentem ropy na světě a na globální produkci se podílí asi deseti procenty. Společnost Saudi Aramco v prosinci 2019 vstoupila na burzu v Rijádu a stala se prvním podnikem na světě, jehož tržní hodnota překonala dva biliony dolarů. Primární veřejná nabídka (IPO) akcií byla v té době největší na světě.



Zdroj: ČTK



"Saudi Aramco byla první firma na světě s tržní kapitalizací převyšující 2 biliony dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top