investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Robinhood chce vstupem na burzu získat až 2,3 miliardy dolarů

20.07.2021

Americká makléřská společnost Robinhood Markets chce z chystané primární veřejné nabídky akcií (IPO)...

Americká makléřská společnost Robinhood Markets chce z chystané primární veřejné nabídky akcií (IPO) na trhu Nasdaq v New Yorku získat až 2,3 miliardy dolarů (50 miliard Kč). Firma dnes oznámila, že nabídne 55 milionů akcií v cenovém rozpětí 38 až 42 dolarů za akcii. S plánovaným oceněním celé firmy kolem 35 miliard dolarů (760 miliard Kč) by šlo o jednu z největších nabídek akcií.

Zhruba 2,63 milionu akcií nabízejí zakladatelé a finanční ředitel firmy, výtěžek z prodej ale nepůjde firmě. Robinhood měl dříve v plánu dosáhnout ocenění až 40 miliard USD, uvedla agentura Reuters.


Robinhood loni více než zdvojnásobil počet uživatelů. Nyní jeho mobilní aplikaci na nákup akcií, opcí a kryptoměn používá asi 22,5 milionu zákazníků. Robinhood vznikl v roce 2013 v kalifornském Menlo Parku. Obchodování na finančních trzích zpřístupnil nastupující mladé generaci.


Jeho obchodní model je ale podle kritiků sporný. Firma od uživatelů nevybírá poplatky a vydělává na předávání údajů o jejich transakcích. Podle kritiků se snaží podobně jako provozovatelé loterií klienty přimět k co největšímu množství riskantních transakcí. Robinhood se brání, že se pokouší finančních trh zdemokratizovat.


Z dokumentů vyplývá, že firma loni zvýšila tržby o 245 procent na 958,8 milionu dolarů (20,9 miliardy Kč). Zisk činil 7,5 milionu dolarů, zatímco předchozí rok firma uzavřela se ztrátou 106,6 milionu dolarů. Není zatím jasné, zda Robinhood bude v zisku i letos, v minulém čtvrtletí totiž odepsal 1,5 miliardy dolarů z hodnoty konvertibilních cenných papírů.


Popularita firmy prudce vzrostla v době pandemie, kdy se mladí lidé, zavření doma, rozhodli trávit čas u její obchodní aplikace a snažit se vydělat peníze. Spekulativní obchodování s akciemi podniků, jako je provozovatel kin AMC či prodejce videoher GameStop, přitáhlo k platformě pozornost regulačních orgánů i zákonodárců.


Zdroj: ČTK




"Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Informace jim rádi poskytnou osobní makléři, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top