investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Řím chce přesvědčit Intel k postavení továrny na výrobu čipů

25.10.2021

Italská vláda připravuje návrh, kterým chce přesvědčit americkou společnost Intel k postavení továrny na...

Italská vláda připravuje návrh, kterým chce přesvědčit americkou společnost Intel k postavení továrny na výrobu čipů v Itálii. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje zapojené do jednání. Dodaly, že investice by podle předběžných odhadů měla hodnotu přes čtyři miliardy eur (více než 100 miliard Kč). Podle jednoho ze zdrojů by se dokonce mohla vyšplhat až na osm miliard eur.

Největším evropským projektem Intelu je nicméně podle zdrojů jiná továrna, v jejímž případě je vedoucím kandidátem na umístění německé město Drážďany. Za zájemce o tento závod je považována rovněž Francie, zatímco Itálie o továrnu soupeří s Polskem, kde již Intel působí, píše agentura Reuters.


Nové továrny by byly součástí snahy Intelu o vybudování špičkových výrobních kapacit v Evropě, které by měly v budoucnosti zabránit podobným potížím s nedostatkem čipů, jaké panují nyní. Podle zdrojů však ještě ohledně umístění továren nepadlo žádné konečné rozhodnutí a plány Intelu se mohou v příštích týdnech změnit.


Italská továrna by podle zdrojů vytvořila více než tisíc pracovních míst. "Vláda připravuje velmi podrobnou nabídku s cílem dosáhnout dohody do konce roku," uvedl jeden ze zdrojů. Řím je údajně připraven financovat část investice z peněz daňových poplatníků a nabídne Intelu pro projekt příznivé podmínky, a to například z hlediska nákladů na práci a energii.


Šéf Intelu Pat Gelsinger minulý týden uvedl, že firma do konce roku oznámí rozhodnutí o umístění dvou nových velkých továren v Evropské unii. Americký podnik hodlá během příštího desetiletí na evropském kontinentu investovat 80 miliard eur. Jeho plány přicházejí v době, kdy se Evropská unie snaží snížit svou závislost na dodávkách polovodičů ze Spojených států a Číny, upozornila agentura Reuters.


Současný nedostatek čipů tvrdě zasáhl zejména automobilový průmysl, který patří k důležitým pilířům evropské ekonomiky. Italský premiér Mario Draghi tento týden uvedl, že Evropská unii musí podniknout okamžité a rozhodné kroky ke zvýšení výroby čipů, aby dosáhla svého cíle podílet se do roku 2030 na globální produkci polovodičů 20 procenty.


Výstavba nových továren Intelu v Evropě potrvá několik let, takže není pravděpodobné, že by v krátkodobém horizontu zmírnila potíže evropských automobilek s nedostatkem čipů. Podle Gelsingera Intel plánuje vyčlenit pro automobilové čipy kapacity ve své továrně v Irsku a pomoci automobilkám s přechodem na jeho technologie. I to by však mohlo určitou dobu trvat, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Nedostatek čipů trápí mnoho firem po celém světě. Pro investory to může být zajímavá příležitost. Mohou se například zaměřit na akcie výrobců čipů.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top