investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Řidiči se musí připravit na zdražování pohonných hmot

21.02.2019

Uplynulý týden byl již 15. v řadě, kdy klesala průměrná cena benzínu...

Uplynulý týden byl již 15. v řadě, kdy klesala průměrná cena benzínu. Oproti tomu průměrná cena nafty vzrostla. Výkyvy v cenách pohonných hmot však byly jen velmi mírné. Postupně dochází ke změně trendu. Místo snižování cen na čerpacích stanicích lze nově očekávat stagnaci. V delším časovém horizontu se řidiči dokonce musí připravit na zdražování benzínu a nafty. Tento vývoj je zapříčiněn obratem na světových trzích s ropou, kde od začátku roku stoupla cena ropy Brent o 23 procent.

V minulém týdnu došlo k výraznému růstu ceny ropy o 5 procent ze 63 dolarů za barel až na 66 dolarů za barel. Růst ceny ropy v uplynulých týdnech korigoval hluboký propad ze závěru loňského roku. Současná cena ropy se již vyšplhala na hodnotu z poloviny listopadu 2018 a je podobná jako před rokem. Tehdy stál benzín 30,75 koruny za litr a nafta 29,83 koruny za litr. Nyní je benzín trochu levnější, ale nafta o více než korunu dražší.


Cenu pohonných hmot v České republice ovlivňuje kromě ceny ropy i kurz koruny vůči dolaru. Ropa i výsledné ropné produkty jako benzín a nafta se obchodují na palivové burze v Rotterdamu, která slouží jako východisko pro stanovování velkoobchodních cen pohonných hmot. Obchod na burze probíhá v dolarech, což v praxi znamená, že posilování kurzu koruny vůči dolaru umožňuje snižovat koncové ceny na čerpacích stanicích v České republice. K tomuto vývoji v uplynulém týdnu došlo. Koruna vůči dolaru posílila přibližně o 1 procento, což částečně kompenzovalo rostoucí cenu ropy.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Velké investiční fondy stále častěji spekulují na růst ceny ropy. Vychází přitom z předpokladu, že omezení produkce v Saúdské Arábii a nové sankce na Venezuelu způsobí cenový nárůst. Fondy nyní mají na ropě Brent otevřenou čistou dlouhou pozici ve výši 266 milionů barelů. Na začátku prosince loňského roku to přitom bylo jen 136 milionů barelů, z čehož je patrná rostoucí poptávka po ropě. "

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top