investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Regulátoři prý hrozí burze Coinbase žalobou kvůli plánu na úvěrový produkt

09.09.2021

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) varovala kryptoměnovou burzu Coinbase Global, že...

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) varovala kryptoměnovou burzu Coinbase Global, že na ni podá žalobu, pokud bude realizovat své plány na spuštění systému, jenž by uživatelům umožnil půjčovat digitální majetek a inkasovat za to úroky. Uvedla to společnost Coinbase. Dodala, že spuštění svého úvěrového produktu s názvem Lend odložila minimálně na říjen.

Šéf právního odboru burzy Coinbase Paul Grewal tvrdí, že komise stále nevysvětlila, v čem vidí problém. "Místo toho nám řekli, že pokud Lend spustíme, hodlají nás zažalovat," prohlásil. Komise se nicméně podle agentury Reuters odmítla vyjádřit k tomu, zda burzu Coinbase vyšetřuje.


Gary Gensler, který se v dubnu stal předsedou SEC, nedávno popsal kryptoměnový svět jako "Divoký západ" plný podvodů a rizik pro investory. Snaží se, aby jeho úřad získal větší pravomoci pro dohled nad kryptoměnovým obchodováním a platformami, napsala agentura Reuters.


Systémy umožňující majitelům kryptoměn poskytovat kryptoměnové půjčky na úrok jsou ve světě čím dál běžnější. Někteří regulátoři, zejména v USA, však začínají vyjadřovat obavy a tvrdí, že by tyto systémy měly podléhat existujícím zákonům o cenných papírech.


"Pokud skončíme u soudu, možná konečně získáme jasnou představu ohledně regulace, kterou SEC zatím odmítá poskytnout. Regulaci prostřednictvím soudního řízení by však měl SEC uplatňovat až jako poslední možnost, nikoli jako první," uvedl šéf burzy Coinbase Brian Armstrong.


Zdroj: ČTK




"Coinbase minulý měsíc oznámila, že ve druhém čtvrtletí zvýšila zisk meziročně o 4900 procent na 1,6 miliardy dolarů (přes 34 miliard Kč). Firma vznikla v roce 2012 a letos v dubnu vstoupila na americký akciový trh Nasdaq."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top