investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Reálná výše mezd poklesla

03.09.2020

Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí letošního roku dosáhla hodnoty 34 271 korun...

Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí letošního roku dosáhla hodnoty 34 271 korun, což je pouze o 160 korun více než ve stejném období před rokem. Nominální průměrná mzda rostla meziročním tempem 0,5 procenta, což vzhledem k velikosti inflace znamená, že reálná průměrná mzda klesla o 2,5 procenta. V dalších čtvrtletích lze očekávat růst nezaměstnanosti, který bude snižovat tlak na růst mezd. Reálná výše mezd se tak může dál snižovat.

Většina zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhne, protože její hodnota je zkreslena vysokopříjmovými skupinami obyvatel. Vhodnějším ukazatelem pro zjištění mzdy, kterou pobírá běžný zaměstnanec, je proto medián mezd. Ten vyjadřuje hodnotu mzdy, kterou dostává zaměstnanec přesně uprostřed pomyslného souboru všech zaměstnanců seřazených vzestupně podle výše svých mezd. Ve druhém čtvrtletí letošního roku dosáhl medián mezd hodnoty 29 123 korun, což je o 0,2 procenta méně než ve stejném období před rokem.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Čtyři pětiny zaměstnanců pobírají mzdu v rozmezí 14 659 korun a 56 263 korun. Nejvyšší průměrnou mzdu pobírají Pražané. Její výše dosahuje úrovně 42 435 korun. Naopak nejnižší mzdy mají lidé v Karlovarském kraji, kde v průměru pobírají 29 514 korun. Karlovarský kraj je jediným krajem v České republice, kde průměrná mzda nepřesáhla 30 000 korun.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Zaměstnanci se bojí o práci a přestávají žádat zaměstnavatele o zvyšování mezd. Spotřebitelské ceny však rychle narůstají, což v konečném důsledku znamená, že si zaměstnanci mohou ze svých mezd koupit méně zboží a služeb."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top