investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Raketový růst ceny ropy nebere konce

04.10.2018

Cena ropy na světových trzích dál prudce roste. Severomořská ropa Brent za poslední týden zdražila o 4 procenta...

Cena ropy na světových trzích dál prudce roste. Severomořská ropa Brent za poslední týden zdražila o 4 procenta a obchoduje se poblíž úrovně 85 dolarů za barel. Podobně zdražovala i americká ropa WTI, která se pohybuje nad úrovní 75 dolarů za barel.

Cena ropy roste z očekávání, že americké sankce vůči Íránu sníží vývoz ropy kartelu OPEC. Proti tomu dnes vystoupil Saúdský ministr energetiky Khalid al-Falih, který řekl, že Saúdská Arábie v říjnu zvýšila výkon těžby na 10,7 milionu barelů denně, což se blíží rekordní produkci z listopadu 2016. Pod vlivem této informace se další růst ceny ropy prozatím zastavil.

 

Íránský ministr pro ropu Bijan Zanganeh obvinil amerického prezidenta Donalda Trumpa, že může za vysoké ceny ropy. Požaduje přitom pozastavení amerických sankcí na Írán, tak aby mohla být obnovena rovnováha na trhu s ropou. Sankcemi na Írán může být poškozeno evropské hospodářství, které je na dovozu ropy do značné míry závislé. Na to již v minulém týdnu upozornil francouzský prezident Emmanuel Macron, který má proti sankcím na Írán vážné výhrady.

 

Do kalkulací však vstupuje ještě další faktor. Na základě zvyšování úrokových sazeb Americkou centrální bankou roste cena dolaru proti jiným měnám, což prodražuje dovoz ropy v mnoha zemích, kde se neplatí dolarem. Cena dovážené ropy postupně zvyšuje náklady na výrobu a distribuci zboží, což vede k inflačním tlakům. Růst inflace, který je doprovázen růstem úrokových sazeb, je přitom stále častěji vyhodnocován jako příznak vrcholícího hospodářského cyklu.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Vysoké ceny ropy se odráží i ve vysokých cenách pohonných hmot v České republice, které se udržují poblíž čtyřletých maxim. České čerpací stanice však do svých koncových cen ještě nezahrnuly aktuální zdražování ropy na světových trzích. V příštích týdnech lze proto očekávat, že benzín a nafta budou zdražovat."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top