investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Pumpování peněz do ekonomiky má zelenou

14.09.2020

Podle prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové by měla...

Podle prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové by měla být nadále podporována uvolněná měnová politika. Vlády v eurozóně by snahu ECB měly podpořit rozsáhlými vládními výdaji. Díky tomu by mělo být dosaženo oživení po historickém propadu ekonomiky v důsledku pandemie koronaviru.

Podle Christine Lagardeové je již hospodářské oživení patrné, ale zůstává nerovnoměrné, nejisté a neúplné. Zatímco čínská ekonomika se již z krize téměř vzpamatovala, evropská ekonomika reaguje se zpožděním. Vede si však lépe než například arabské ekonomiky, které jsou závislé na ceně ropy.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Oživení globální ekonomiky trpí řadou nejistot. Závisí především na dalším vývoji pandemie koronaviru a aplikaci účinných lékařských řešení. V eurozóně prozatím platí, že se průmysl zotavuje rychleji, než se očekávalo. Problémy jsou však patrné v sektoru služeb, který se zotavuje velice pomalu.

 

Statistiky Evropské centrální banky zaznamenaly, že si spotřebitelé začali vytvářet takzvané preventivní úspory. Díky nim mohou snáze čelit nepřízni osudu, kdy například mohou přijít o část svých příjmů. Růst preventivních úspor má však negativní vliv na spotřebu, což může bránit hospodářskému oživení v sektorech, které spotřebitelé vyhodnocují jako zbytné.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Vzhledem k uvolněné měnové politice centrálních bank a rozhazovačné rozpočtové politice vlád je vhodné nakupovat aktiva, která si budou udržovat hodnotu. Naopak přestává dávat smysl vytvářet velké peněžní zůstatky, které v čase budou ztrácet kupní sílu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top