investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Pumpaři stále mají prostor ke snižování cen

02.01.2019

Poslední dva měsíce dochází na čerpacích stanicích v České republice k výraznému snižování cen...

Poslední dva měsíce dochází na čerpacích stanicích v České republice k výraznému snižování cen. K 1. lednu 2019 se průměrná cena benzínu pohybovala na úrovni 31,89 koruny. Průměrná cena nafty byla vyšší a dosahovala úrovně 32,31 koruny.

Současné ceny pohonných hmot se podobají cenám z května 2018. Tehdy stál barel ropy Brent přibližně 75 dolarů, přičemž kurz koruny vůči dolaru se pohyboval kolem úrovně 21,50 CZK/USD. V současnosti sice koruna vůči dolaru oslabila na kurz 22,60 CZK/USD, nicméně cena ropy na světových trzích se propadla až k úrovni 53 dolarů za barel. Celkové náklady na dovoz ropy i zpracovaných pohonných hmot umožňují pumpařům tvořit nadstandartní marže. Na trhu proto existuje prostor pro další snižování cen pohonných hmot v řádu desetihaléřů.

 

Cena ropy na světových trzích přestala v posledním týdnu klesat. Současnou úroveň však nemůžeme považovat za stabilní. Ukazuje se, že cena ropy je ovlivňována děním na akciových trzích. V případě, že akcie budou dál klesat, je možné, že se ropa dostane pod prodejní tlak. V průběhu roku 2019 lze však očekávat, že se trhy postupně začnou stabilizovat a vrátí se ke svému růstu. Rovněž u ropy lze očekávat, že její cena na konci letošního roku bude vyšší než na začátku.

 

Světovou ekonomiku by mohlo podpořit zmírňování napětí v obchodních sporech mezi Spojenými státy a Čínou. K uklidnění situace by rovněž přispělo urovnání sporů mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a šéfem Americké centrální banky (FED) Jerome Powellem. V neposlední řadě jsou na spadnutí rozsáhlé investice do infrastruktury v USA. V případě, že budou všechny zmíněné faktory dotaženy k úspěšnému konci, změní se celková nálada na trzích.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Na začátku roku 2019 přišel kartel OPEC o Katar, který z Organizace zemí vyvážejících ropu vystoupil. Katar se chce dle oficiálních informací soustředit na vývoz zemního plynu. Nicméně není žádným tajemstvím, že mezi Katarem a Saúdskou Arábií, která je dominantní zemí kartelu OPEC, panují dlouhodobé konflikty. Saúdská Arábie dokonce obvinila Katar z podpory terorismu. Přestože Katar tvořil jen zanedbatelnou část celkové produkce ropy v rámci členských zemí OPEC, jeho odchod není pro kartel dobrým signálem. Síla Organizace zemí vyvážejících ropu postupně klesá, což zřejmě povede k užší spolupráci s Ruskem."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top