investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Průmyslu se daří. Stavebnictví neřeší bytové potřeby

06.02.2018

„Česká republika je průmyslová země, která si vydobyla silné postavení v rámci Evropy. V současnosti má český průmysl výhodu nízkých mzdových nákladů...

„Česká republika je průmyslová země, která si vydobyla silné postavení v rámci Evropy. V současnosti má český průmysl výhodu nízkých mzdových nákladů proti zemím v západní Evropě. Tato výhoda se s rostoucími mzdami bude postupně vytrácet,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Pomalá výstavba nových bytů předurčuje vysoké ceny na realitním trhu. V roce 2018 se situace nezlepší, a zvláště pro mladé rodiny bude stále těžší pořídit si nový byt. Rychlejšímu rozvoji tohoto odvětví by značně pomohla úprava legislativy,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

V roce 2017 vzrostla průmyslová produkce o 6,2 %. K tomuto růstu nejvíce přispěla odvětví výroby motorových vozidel, výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, výroby elektrických zařízení.O dobrém stavu českého průmyslu vypovídají tržby, které v uplynulém roce vzrostly o 6,5 %. O 6,6 % rostl i klíčový ukazatel nových zakázek, který předurčuje optimistický výhled do letošního roku. Český průmysl se bude muset vyrovnat s rostoucími náklady na mzdy, které již v minulém roce u podniků s více než 50 zaměstnanci dosahovaly úrovně 31 418 Kč.

Stavební produkce v uplynulém roce vzrostla o 2,1 %. Stavebních povolení bylo v roce 2017 vydáno 84 164, což je při ekonomickém boomu relativně málo. Ve větších městech a nejvíce v Praze přetrvává problém špatné dostupnosti bydlení pro mladé rodiny. Vzhledem k tomu, že v uplynulém roce byla dokončena výstavba jen 28 575 bytů, nelze očekávat, že by se na tomto stavu cokoliv změnilo.

O dobrém stavu české ekonomiky svědčí růst maloobchodních tržeb, které reálně meziročně vzrostly o 6,1 %. Rostoucí tržby jsou důsledkem navyšování spotřeby domácností, což je přirozená reakce na růst mezd. Vzhledem k situaci na trhu práce lze i v letošním roce očekávat další navyšování mezd a spotřeba se tak opět stane hlavním motorem růstu tuzemské ekonomiky.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top