investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Průmysl šlápl na brzdu. Stavebnictví jede na půl plynu

07.05.2020

Průmyslová produkce v březnu meziročně klesla o 10,8 procenta...

Průmyslová produkce v březnu meziročně klesla o 10,8 procenta. K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispělo odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, které pokleslo o 25,8 procenta. Na tomto odvětví je česká ekonomika silně závislá. Navíc na trhu není poptávka po nákupu motorových vozidel, takže i kdyby se podařilo obnovit produkci, stále by přetrvával problém s odbytem.

Průmyslová produkce naopak vzrostla o 6,9 procenta v odvětví výroba potravinářských výrobků. To ukazuje na zvýšenou poptávku lidí, kteří se v průběhu pandemie koronaviru předzásobili trvanlivými potravinami. Tento údaj potvrzují i zvýšené tržby obchodníků s potravinami.

 

Negativní zprávou je, že meziročně prudce klesly tržby z průmyslové činnosti o 9,5 procenta, což narušuje finanční stabilitu firem. Rovněž negativní je pokles hodnoty nových zakázek o 15,7 procenta. Český průmysl kvůli výpadkům v zakázkách nebude moci naplno využívat své kapacity.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Stavební produkci se dařilo o trochu lépe než průmyslové. V březnu meziročně klesla jen o 2,3 procenta, přičemž výpadky v pozemním stavitelství byly kompenzovány inženýrským stavitelstvím. Stavební úřady v březnu vydaly pouze 6 222 stavebních povolení. Ukazuje se, že lidé ztrácí zájem v průběhu pandemie koronaviru zahajovat nové projekty.

 

Počet zahájených bytů v březnu meziročně skokově klesl o 30,2 procenta. To bude do budoucna vytvářet problémy na realitním trhu, kde se bude prohlubovat nedostatek na nabídkové straně. Počet dokončených bytů však klesl pouze o 6,8 procenta, takže je evidentní, že existuje snaha dokončovat rozdělané projekty.


Investujte do rostoucích firem s BHS Private Equity fondem.

Dejte nám na sebe spojení, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!






"Český průmysl je závislý na evropském trhu. Vzhledem ke špatné kondici ekonomiky Evropské unie lze očekávat, že se z pandemie koronaviru bude vzpamatovávat dlouho. Některé průmyslové firmy úplně skončí."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top