investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Průmysl se propadl o třetinu. Stavebnictví jen o 5 procent

08.06.2020

Průmyslová produkce v dubnu meziročně klesla o 33,7 procenta...

Průmyslová produkce v dubnu meziročně klesla o 33,7 procenta. K výrazné meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispělo odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, které pokleslo o dramatických 80,1 procenta. Bohužel právě na tomto odvětví je česká ekonomika silně závislá. Navíc kromě problémů ve výrobě existují i problémy s odbytem, protože na trhu klesla poptávka po nákupu nových motorových vozidel.

Další negativní zprávou je, že v dubnu meziročně klesly tržby z průmyslové činnosti o 35,5 procenta, což narušuje finanční stabilitu firem. Rovněž negativní je strmý pokles hodnoty nových zakázek o 42,0 procenta. Český průmysl kvůli výpadkům v zakázkách nebude moci naplno využívat své kapacity, což povede k obrovským ztrátám.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Stavební produkci se v dubnu dařilo lépe než průmyslové. Meziročně klesla jen o 4,6 procenta, přičemž výpadky v pozemním stavitelství byly kompenzovány inženýrským stavitelstvím. Stavební úřady v dubnu vydaly pouze 7 012 stavebních povolení. Ukazuje se, že lidé v průběhu pandemie koronaviru ztráceli zájem o stavební projekty a spíše vyčkávali na další vývoj.

 

Počet dokončených bytů v dubnu meziročně skokově klesl o 32,5 procenta. To do budoucna může vytvářet problémy na realitním trhu, kde byl před propuknutím pandemie koronaviru znatelný nedostatek na nabídkové straně. V důsledku tohoto vývoje jsme v České republice zažívali prudký růst cen nemovitostí. V rámci krize by ceny realit měly začít stagnovat či dokonce klesat. Pravděpodobně se však bude jednat jen o krátkodobý jev.


Investujte do rostoucích firem s BHS Private Equity fondem.

Dejte nám na sebe spojení, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!






"Pandemie koronaviru téměř zastavila výrobu motorových vozidel v České republice. Důsledky budou katastrofální. Některé firmy odejdou z trhu, jiné budou bojovat s prudkým nárůstem zadlužení."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top