investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Průměrný zaměstnanec si polepšil o 2 458 korun měsíčně

04.12.2018

Ve třetím čtvrtletí letošního roku došlo k meziročnímu růstu průměrné hrubé mzdy o 8,5 procenta...

Ve třetím čtvrtletí letošního roku došlo k meziročnímu růstu průměrné hrubé mzdy o 8,5 procenta na 31 516 korun v nominálním vyjádření. Vzhledem k růstu spotřebitelských cen o 2,4 procenta se průměrná mzda reálně zvýšila o 6,0 procenta. Vysoký růst mezd je zapříčiněn situací na trhu práce. Ve třetím čtvrtletí 2018 bylo zaměstnáno 5 432 tisíce osob, což vedlo k meziročnímu růstu zaměstnanosti o 1,2 procenta. Na trhu práce panuje napjatá situace, kdy zaměstnavatelé přeplácejí zaměstnance z konkurenčních společností, aby získali dodatečnou pracovní sílu a nemuseli odříkat zakázky. Do situace na trhu práce navíc zasahuje veřejný sektor, kde dochází k vysokému růstu platů.

Většina zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhne, protože její hodnotu zkreslují lidé s velmi vysokými příjmy. Je proto vhodné používat ukazatel mediánu mezd, který lépe vyjadřuje příjmovou situaci běžných zaměstnanců. Medián mezd představuje hodnotu mzdy, kterou pobírá zaměstnanec uprostřed pomyslného souboru všech zaměstnanců seřazených vzestupně podle výše mzdy. Medián mezd ve třetím čtvrtletí letošního roku dosáhl výše 27 719 korun a meziročně vzrostl o 9,8 procenta.


Čtyři pětiny zaměstnanců pobírají mzdu v rozmezí 14 221 korun a 49 376 korun. Nejvyšší průměrnou mzdu pobírají Pražané, a to 39 298 korun. Naopak nejnižší mzdy mají lidé v Karlovarském kraji, kde v průměru pobírají jen 27 994 korun.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Medián mezd roste rychleji než průměrná mzda. To fakticky znamená, že se snižuje příjmová nerovnost mezi lidmi, kdy zaměstnancům s nízkými příjmy rostou mzdy rychleji než zaměstnancům s vysokými příjmy."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS







Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top