investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Průměrná cena benzínu i nafty spadla pod 31 korun

08.02.2019

Tempo snižování cen pohonných hmot začíná klesat. Za uplynulý týden se ceny benzínu i nafty snížily o 12 haléřů za litr...

Tempo snižování cen pohonných hmot začíná klesat. Za uplynulý týden se ceny benzínu i nafty snížily o 12 haléřů za litr. Týden předtím však cena benzínu klesla o 17 haléřů za litr a cena nafty o 15 haléřů za litr. Postupné snižování tempa, kterým klesají ceny na čerpacích stanicích, ukazuje, že se již přibližujeme k cenovému dnu. Končí tak trend snižování cen pohonných hmot, který jsme pozorovali od konce října loňského roku. V průběhu února lze očekávat, že se výkyvy v cenách budou utlumovat a ceny pohonných hmot si najdou novou rovnovážnou úroveň.

Na světových trzích s ropou dochází k cenovým výkyvům. Ropa Brent se v průběhu uplynulého týdne prodávala za 60,50 dolaru za barel i za 63,50 dolaru za barel. Výsledná cena ropy však byla na začátku i na konci týdne podobná a pohybovala se kolem úrovně 62,00 dolaru za barel. Kolem této úrovně se cena ropy pohybuje již třetí týden, což přispívá k ustalování cen výsledných ropných produktů.

 

Ceny benzínu a nafty ovlivňuje i kurz koruny vůči dolaru. V uplynulém týdnu koruna nejprve posilovala až k úrovni 22,40 CZK/USD, aby následně oslabila na úroveň 22,60 CZK/USD, což je podobná hodnota jako před týdnem. Kurz koruny vůči dolaru se tak stejně jako vývoj ceny ropy na světových trzích v uplynulém týdnu příliš nepromítal do cenotvorby českých pumpařů.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Trh s ropou je ovlivňován vývojem ve Venezuele. Spojené státy chtějí zabránit ropným transakcím mezi Venezuelou a dalšími zeměmi, což vynucují uvalením podobných sankcí jako v loňském roce na Írán. Tato snaha získala na váze potom, co řada zemí ze západní polokoule podpořila vůdce venezuelské opozice Juana Guaidoa. Na základě toho se většina evropských obchodníků připojila k americkým kolegům a přestala provádět transakce s venezuelskou ropou, což dostává režim Nicoláse Madura pod tlak."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top