investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prudké zdražování je překážkou pro dokončování staveb

07.10.2021

Stavební produkce v srpnu letošního roku zaznamenala meziroční růst o 1,2 procenta...

Stavební produkce v srpnu letošního roku zaznamenala meziroční růst o 1,2 procenta. Mírné zvýšení o 0,8 procenta ohlásilo pozemní stavitelství, které je brzděno nedostatkem zahraničních stavebních dělníků a prudce rostoucími cenami stavebních materiálů. Produkce v rámci inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 2,1 procenta, přičemž překážkou výraznějšího růstu je přeceňování stavebních zakázek. To vede k odkládání realizací některých plánovaných projektů.

Stavební úřady v srpnu vydaly 8 184 stavebních povolení. To bylo o 7,6 procenta více než před rokem. Orientační hodnota nově povolených staveb dosáhla úrovně 40,8 miliardy korun. V současné době existuje dostatek projektů s vydanými stavebními povoleními, což je oproti předchozím letům posun k lepšímu. Problémy se však postupně přesouvají od stavebních úřadů směrem ke stavařům, kteří nestíhají realizovat všechny povolené stavby a výrazně navyšují své ceny.

 

Počet zahájených bytů v srpnu meziročně vzrostl o 40,2 procenta. Počet dokončených bytů však klesl o 27,6 procenta. Realitní trh dál sužuje akutní nedostatek nemovitostí nabízených k prodeji, což vede ke skokovému růstu cen. Ten je podpořen vysokým zájmem lidí o hypotéky, skrze které je do nemovitostí tlačeno rekordní množství kapitálu. Výsledkem je zhoršující se dostupnost vlastnického bydlení, které se začíná vzdalovat střední třídě.



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top