investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Prodejce Alibaba zvýšil tržby

23.02.2023

Akcie výrazně zpevnily...

Čínský internetový prodejce Alibaba ve třetím čtvrtletí svého finančního roku zvýšil tržby o dvě procenta na 247,76 miliardy jüanů (803 miliard Kč). Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Výsledek překonal očekávání, mimo jiné díky příznivému vlivu po zrušení pandemických omezení. Akcie společnosti v reakci zpevnily asi o šest procent.

Analytici v anketě společnosti Refinitiv odhadovali tržby na 245,18 miliardy jüanů. Třetí finanční čtvrtletí skončilo v prosinci.

Alibaba přestála slabou ekonomiku v Číně, která teprve loni v prosinci po třech letech zrušila politiku nulové tolerance covidu-19. Protože Peking ukončil omezení až v prosinci, neprojevily se změny do minulého čtvrtletí zcela. Čistý zisk připadající akcionářům činil 46,82 miliardy juanů, což je nárůst z 27,69 miliardy jüanů ve stejném čtvrtletí před rokem.

Celkové maloobchodní tržby se v Číně v prosinci snížily o 1,8 procenta, zatímco ekonomika za celý loňský rok vzrostla o tři procenta. To je jeden z nejhorších výsledků téměř za půl století.

Analytici očekávají, že Alibaba v nadcházejících čtvrtletích zaznamená rychlejší růst příjmů, protože se efekt opětovného otevření čínské ekonomiky projeví v plné míře. Společnost Morgan Stanley v nedávné zprávě poprvé za tři roky označila Alibabu za nejlepší volbu pro akcionáře v čínském technologickém sektoru.

Od vrcholu dosaženého v říjnu 2020 umazala hodnota Alibaby přibližně 600 miliard dolarů (13,4 bilionu Kč). Podle analytiků to je reakce na zpřísňování regulačního prostředí pro technologické firmy v Číně spolu s přísnou politikou vůči covidu-19 a pak na následné zpomalení růstu ekonomiky.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top