investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Proč švýcarská národní banka opustila svůj kurzový závazek?

31.03.2017

V souvislosti s možným brzkým uvolněním měnového kurzu ČNB se pojďme podívat kousek do historie na to

V souvislosti s možným brzkým uvolněním měnového kurzu ČNB se pojďme podívat kousek do historie na to, jak probíhalo opuštění kurzového závazku v případě švýcarského franku. Proč vlastně SNB přestala držet minimální kurz CHF 1,20?
Mnoho domácích voličů bylo nespokojeno, že švýcarská národní banka díky invervencím akumuluje rizikové a dle nich méně hodnotné Euro. Silný frank také zpomaloval domácí ekonomický růst firem, které jsou závislé na exportu. Rozhodnutí SNB padlo brzy před referendem, ve kterém voliči měli hlasovat v referendu o tom, že by SNB měla nakupovat výrazně více zlata, což by ztížilo další nákup EUR. Toto referendum nakonec neprošlo. ECB se chystala spustit masivní QE, tedy nákup aktiv a oslabování EURa. Právem se očekávalo, že by to výrazně zvýšilo objemy, které by SNB musela nakupovat, aby frank oslabovala. A v neposlední řadě, Euro samotné před ukončením intervencí výrazně oslabilo vůči ostatním měnám, což frank neúměrně oslabilo vůči ostatním měnám a činilo intervence neudržitelné.
 
Pokračuje švýcarská centrální banka nadále v intervencích? Pokud ano, v jakém asi rozsahu?
SNB intervenuje dál. Pravděpodobně intervenuje v objemu několika miliard EUR týdně. Spekuluje se, že by frank mohl znovu posílit, například pokud se nervozita v Evropě zvýší, například při negativním vývoji jednání o brexitu nebo ohledně francouzských či německých voleb.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top