investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Přísnější regulace hypoték

01.10.2018

Dnes začala platit nová doporučení České národní banky, která regulují poskytování úvěrů...

Dnes začala platit nová doporučení České národní banky, která regulují poskytování úvěrů. Zájemci o úvěry mohou vynakládat na splátky maximálně 45 procent svého čistého měsíčního příjmu, přičemž celková výše úvěrů nesmí překročit devítinásobek čistého ročního příjmu. 

Nová doporučení centrální banky se nejvíce dotknou poskytování hypotečních úvěrů, kdy vzhledem k velikosti mezd a cenám nemovitostí hrozí, že podstatná část české veřejnosti si nebude moci koupit vlastní bydlení.


Lze očekávat, že nová doporučení sníží zájem o hypoteční úvěry, čímž se sníží objem prostředků, za které budou nakupovány nemovitosti. To by mohlo vést k utlumení růstu cen na realitním trhu, které v posledních letech dynamicky rostly. 


Rovněž lze předpokládat, že rodiče začnou ve větší míře ručit za hypoteční úvěry svých dětí, tak aby jim pomohli při nákupu nemovitostí. Někteří lidé nákup vlastní nemovitosti oddálí do budoucnosti nebo jej úplně vzdají, což by mohlo navýšit poptávku po nájemním bydlení.    


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"V době dlouhodobého ekonomického růstu bývají podceňována rizika stran budoucího vývoje. Díky novým doporučením České národní banky se však zabrání poskytování rizikových úvěrů, což zvýší stabilitu finančního systému a umožní hladší průběh případné hospodářské krize."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top