investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Primární nabídka Kenvue je největší v USA od roku 2021

05.05.2023

Tržní kapitalizace firmy stoupla na 48 miliard USD...

Akcie výrobce spotřebitelských produktů pro péči o zdraví Kenvue včera po zahájení obchodování vzrostly o 16 procent. Tržní kapitalizace firmy, která se oddělila od farmaceutické společnosti Johnson & Johnson, stoupla na 48 miliard USD (jeden bilion Kč). Primární nabídka firmy se tak stala největší v USA od roku 2021, uvedla agentura Reuters.

Společnost J&J prodala v rámci primární nabídky 172,8 milionu akcií a bude nadále vlastnit ve výrobci ústní vody Listerine či kosmetiky Neutrogena podíl 91 procent. Cena akcie pro primární nabídku byla stanovena na 22 USD, J&J tak získala 3,8 miliardy USD.

Hvězdný debut společnosti Kenvue je dobrou zprávou pro zájemce o nabídku akcií, kteří čekají na zlepšení podmínek na trhu, než budou pokračovat v procesu přípravy primární nabídky. Aktivita na trhu s primárními nabídkami akcií se v uplynulém roce z velké části zastavila kvůli nestabilitě na akciovém trhu a ekonomické nejistotě.

Kenvue představuje největší nabídku akcií od konce roku 2021, kdy uvedl své akcie na burzu Nasdaq výrobce elektrických vozů Rivian Automotive. V roce 2021 primární nabídky akcií vynesly celkem 154,07 miliardy USD, loni však tento údaj klesl na 8,63 miliardy USD, vyplývá z údajů firma Dealogic. Tento údaj nezahrnuje nabídky tzv. SPAC, což jsou firmy se specializací na akvizice.

Uvedení firmy Kenvue na burzu přichází rok poté, co firma GSK, britský konkurent J&J, dokončil oddělení svého podnikání v oblasti spotřebitelských produktů pro péči o zdraví do firmy Haleon, upozornila agentura Reuters.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top