investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Primární emise akcií by mohla Airbnb ohodnotit na 42 miliard dolarů

07.12.2020

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, zvýšila cenové rozpětí primární...

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, zvýšila cenové rozpětí primární veřejné nabídky akcií (IPO) na 56 až 60 dolarů z původně stanovených 44 až 50 dolarů za kus. Firma tak dnes potvrdila informace zdrojů. Nové cenové rozpětí podnik ohodnocuje asi na 39 až 42 miliard dolarů (až 920 miliard Kč). Když přitom firma v dubnu získala finance od soukromých investorů, byla oceněna pouze na 18 miliard dolarů.

Airbnb v dnešní zprávě uvedla, že hodlá v rámci primární nabídky prodat 51,6 milionu akcií. Při ceně 60 dolarů za kus by tak získala zhruba 3,1 miliardy dolarů (67,5 miliardy Kč). Dřívější plány podniku počítaly s prodejem 51,9 milionu akcií, napsala agentura Reuters.


S akciemi podniku by se mělo ve čtvrtek začít obchodovat na americkém trhu Nasdaq. Půjde o jednu z největších a nejočekávanějších primárních nabídek akcií ve Spojených státech v letošním roce, upozornila agentura Reuters.


Společnost Airbnb plánuje kotaci na trhu Nasdaq pod symbolem ABNB. O vstupu firmy na burzu v letošním roce se mluvilo dlouho, plán ale zbrzdila koronavirová krize, kvůli které se podnikání firmy prudce propadlo. Ve třetím čtvrtletí se ale firmě už podařilo dostat do zisku, který činil 219 milionů dolarů. Za devět měsíců letošního roku ale podnik vykázal ztrátu 697 milionů dolarů.


Airbnb sídlí v San Francisku a své služby začal oficiálně nabízet 11. srpna 2008 pod názvem AirBed & Breakfast (nafukovací matrace & snídaně), který pak zkrátila na Airbnb. Nyní firma nabízí ubytování zhruba ve 13.000 městech ve více než 180 zemích. Mezi investory Airbnb patří mimo jiné herec Ashton Kutcher, investiční firmy General Atlantic, TPG, Hillhouse Capital či Vanquard Group a Fidelity Investments.


Zdroj: ČTK



"Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Podrobné informace jim rádi poskytnou osobní obchodníci, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top