investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Předpokládaný vývoj v Q3 a Q4 2022, s přihlédnutím k aktuálním rizikům

25.09.2022

Zintenzivňující se boj proti inflaci a vývoj v Číně by mohl rezultovat v Globální recesi...

KLÍČOVÉ ÚDAJE

  • Evropská ekonomika nadále nese hlavní nápor války na Ukrajině a jejích dopadů na ceny energií. Inflace v eurozóně a Velké Británii je extrémně vysoká a snižuje příjmy domácností a zisky podniků. Očekáváme tedy, že reálný HDP na obou trzích bude několik čtvrtletí klesat. V Číně bylo hospodářské oživení po jarních omezeních volného pohybu osob dosud zklamáním a vede nás ke snížení prognóz reálného HDP země.
  • Reálný HDP ve Spojených státech v prvních dvou čtvrtletích roku 2022 poklesl. Ostatní klíčové ukazatele se však nadále zvyšují solidním tempem. Očekáváme, že americká ekonomika bude ve druhé polovině roku 2022 růst poměrně pomalu a další pokles reálného HDP se předpokládá na začátku roku 2023.
  • Kanadský ekonomický výhled se rychle zhoršil v důsledku agresivního zvyšování sazeb ze strany Bank of Canada s cílem udržet na uzdě inflaci. Zpomalující poptávka v odvětvích citlivých na úrokové sazby, zejména v oblasti bydlení, vedla k revizím našeho hospodářského výhledu směrem dolů. Očekáváme, že reálný HDP se v první polovině roku 2023 sníží.
  • Další růst výnosů státních dluhopisů obnovil tlak na akciové trhy. Akcie vykazovaly známky oživení, když trhy letos v létě zaznamenaly ochlazení celkové inflace. Vzhledem k tomu, že základní cenové tlaky zůstávají pevné, museli však centrální banky zdvojnásobit své úsilí o zastavení inflačních tlaků. Trhy nyní oceňují vyšší terminálové sazby po celém světě, což tlačí sazby nahoru napříč křivkami. Zvýšila se také naše vlastní prognóza, a očekáváme více restrikce, které je pravděpodobně zapotřebí, aby se inflace vrátila zpět k cíli.
  • Hlavní hrozbou pro globální ekonomiku zůstává přetrvávající inflace, neboť by donutila mnoho centrálních bank zvyšovat sazby více, než se očekávalo.
  • Na úrovni jednotlivých měnových politik pak předpokládáme, že více pilířové systémy, oproti čistým Iters, budou ve výhodě a stejně tak konvergující ekonomiky oproti vyspělým. Na této úrovni diskuse lze předpokládat, že dojde ke změnám východisek, minimálně na úrovni diskrece versus pravidla (k posun k diskreční měnověpolitické úrovni jsme již komentovali dříve) a patrně i k posunu hladiny centrální cílené hodnoty cenové hladiny, minimálně na časově determinované ose.


RIZIKA SPOJENÁ S NAŠIMI SCÉNÁŘI

Přetrvávající inflace zůstává hlavním rizikem pro globální ekonomiku, protože by donutila mnoho centrálních bank zvýšit sazby více, než se očekávalo. Pokud centrální banky nezareagují dostatečně důrazně, riskují, že se vysoká inflace ve střednědobém horizontu ještě více zakotví a bude obtížné ji kontrolovat. Podle našeho základního scénáře se ekonomická aktivita ve Spojených státech, Kanadě, EZ i dalších zemích dodatečně sníží. Zhoršení ekonomiky by však mohlo být horší, než se očekávalo, což by zatáhlo více zemí do recese. Vysoká inflace a rostoucí výpůjční náklady by mohly dále ochladit spotřebitelskou a podnikatelskou poptávku. Komoditně exportní země (jako Kanada, Austrálie, Nový Zéland etc.) by byly obzvláště zranitelné vůči ostřejšímu globálnímu hospodářskému zpomalení, které by negativně ovlivnilo jejich vývoz a obchodní podmínky. V tomto ohledu i exportně orientované otevřené ekonomiky, s těžištěm ve strojní výrobě a zpracování, bez významnější přidané hodnoty a podílu vysoce sofistikovaných technologií, jako je Česká republika, budou realizovat významné ztráty oproti partnerům, kteří jejich subdodávky přebírají a odvádí podstatnou část vyšší přidané hodnoty na vyšším stupni technologické úrovně. Větší nárůst nezaměstnanosti a úrokových sazeb by navíc mohl zhoršit zpomalení trhu s bydlením (dominantní problém Kanady a částečně i USA). Evropská ekonomika je obzvláště zranitelná kvůli prudce rostoucím cenám energií a potenciálnímu nedostatku způsobenému válkou na Ukrajině. Přestože ceny ropy, některých potravin a dalších komodit v poslední době klesly, konflikt zůstává v našich prognózách významným zdrojem nejistoty. Budeme také muset i nadále pozorně sledovat situaci v Číně, kde by nulová tolerance COVID a následné uzavření podniků mohly opět narušit globální dodavatelské řetězce. Problémy, kterým čelí čínský trh s nemovitostmi, by také mohly způsobit pokles poptávky po některých komoditách. A konečně jsou zde rizika pro finanční stabilitu. Hlubší ekonomické potíže by mohly znamenat další bankroty a ostřejší korekce akciových trhů. Investoři by mohli v nadcházejících čtvrtletích požadovat vyšší rizikové prémie. Americký dolar by také mohl pokračovat v rychlém posilování, zejména vůči měnám ekonomicky a finančně slabších zemí.



PROGNÓZA FINANČNÍCH TRHŮ: Další růst výnosů státních dluhopisů obnovil tlak na akciové trhy. Akcie vykazovaly více známek oživení, když trhy letos v létě zaznamenaly ochlazení celkové inflace. Vzhledem k tomu, že základní cenové tlaky zůstávají pevné, musely však centrální bankéři zdvojnásobit své úsilí o zastavení, nebo alespoň ztlumení inflačních tlaků. Trhy nyní oceňují vyšší terminální sazby po celém světě, což tlačí sazby nahoru napříč křivkami. Zvýšila se také naše vlastní prognóza, o kolik vyšší bude restrikce, aby se inflace vrátila zpět k cíli. To nás nutí předpovídat hlubší inverze křivek než dříve. Vzhledem k tomu, že trhy začínají oceňovat větší pravděpodobnost recese vyvolané měnovou politikou, očekáváme, že slabost akcií a dalších rizikových aktiv bude přetrvávat po zbytek roku. Bezpečnostní a výnosové posílení amerického dolaru způsobilo, že se globální investoři přesunuli k této měně. Široká apreciace amerického dolaru, demonstrovaná váženým dolarovým indexem (DXY) zaznamenala v posledních dnech další růst dolaru vůči řadě měn. Ekonomiky citlivé na úrokové sazby pravděpodobně nedosáhnou v terminálním stádiu restriktivního cyklu tak vysokých hladin klíčových úrokových sazeb jako v USA. V důsledku toho hrozí, že tyto měny v nadcházejících měsících ztratí další půdu pod nohama. Svoji významnou roli samozřejmě taktéž sehraje systém, v němž se singele currencies pohybují - free float amerického dolaru vůči restriktivním bariérám různých úrovní pegs může krátkodobě vykazovat dynamiku nad/pod trendem.


Evropa a Asie

Evropa v recesi

PROGNÓZA: Evropská ekonomika nadále nese hlavní nápor války na Ukrajině a jejích dopadů na ceny energií. Inflace v Eurozóně a Velké Británii je obzvláště vysoká a snižuje příjmy domácností a zisky podniků. Očekáváme tedy, že reálný HDP na obou trzích bude na několik čtvrtletí klesat. V Číně bylo hospodářské oživení po jarních omezeních volného pohybu osob dosud zklamáním a vedlo nás ke snížení prognóz reálného HDP země. Tato hospodářská zpomalení a obavy z rozsáhlejší recese patří mezi faktory, které vyvolaly nedávný pokles cen komodit, včetně ropy. Z druhé strany pak na obě klíčové ekonomiky doléhají politické tlaky, a to jak vnitřní, tak i vnější. Disrupce gravitačního potenciálu evropského bloku a separatistické tendence (minimálně v parciálních ekonomicko-politických otázkách) jsou patrné na periferiích bloku (Polsko, Maďarsko, Portugalsko, Itálie a další). Čína vedle toho stojí před kruciální změnou pravidel a zvyklostí, když blížící se XX. sjezd Komunistické strany Číny (od 16. října 2022) by měl potvrdit třetí zvolení v řadě pro aktuálního generálního tajemníka Si Ťin-pchinga, který ovšem, aby mohl budovat svůj „kult osobnosti“ musí delegátům předložit očekávaný výsledek – patrně se nebude jednat o ekonomický růst. Alternativou je potvrzení idey „jedné Číny“.

Ceny některých komodit i problémy s dodavatelským řetězcem se zmírňují

Zhoršující se ekonomický výhled snížil prognózy poptávky po některých komoditách. Kromě toho zrušení blokády ruského a ukrajinského vývozu obilí stlačilo ceny obilí dolů. Vidíme také, že ceny základních kovů klesají, z velké části kvůli ekonomickým potížím Číny. Na trhu s ropou odolná ruská nabídka, menší americké strategické rezervy a vyhlídka na slabší poptávku stlačily cenu WTI zpět na předválečnou úroveň kolem 85 USD za barel. Geopolitické napětí a nedostatek dodávek však udržují ceny zemního plynu vysoko (graf 1).

Zdá se, že narušení dodavatelského řetězce, které pronásleduje ekonomiku od začátku loňského roku, stále více ustupuje. Index globálního tlaku na dodavatelský řetězec Federální rezervní banky v New Yorku prudce klesl ze svého vrcholu v prosinci 2021 (graf 2). Výrazně klesly také náklady na kontejnerovou přepravu. Spolu s poklesem některých cen komodit jsou to známky toho, že některé faktory, které vyvolaly inflaci, slábnou.

Čínský růst byl revidován směrem dolů

Ekonomické potíže Číny kvůli její politice nulové tolerance COVID pokračují. Oživení průmyslové výroby zůstává mírné s meziročním růstem o 4,2 % v srpnu (graf 3). Čínský trh s nemovitostmi zůstává dále v krizi a vláda zvyšuje svou podporu, ale prozatím s omezeným úspěchem. Vzhledem k tomu, že nedošlo k silnému a trvalému oživení ve stavebnictví, výrobě a maloobchodních tržbách, revidovali jsme naše prognózy růstu čínského HDP na 2,8 % v roce 2022 a 4,6 % v roce 2023.


GRAF 2 Narušení dodavatelského řetězce postupně ustupuje



Náročná zima v eurozóně

Hospodářský růst eurozóny byl ve druhém čtvrtletí poměrně solidní, přičemž anualizovaný reálný HDP v srpnu vzrostl o 3,2%. Dokonce očekáváme, že růst pokračoval i v létě, zejména díky oživení cestovního ruchu. Očekává se však, že se situace bude od začátku podzimu rychle zhoršovat. Inflace je stále poháněna cenami energií, je stále rozšířenější a požírá příjmy domácností a obchodní zisky. Analýza Mezinárodního měnového fondu (MMF) odhaduje, že nedávný nárůst mezinárodních cen fosilních paliv zvýší v roce 2022 životní náklady evropských domácností v průměru o téměř 7 % spotřeby. Na tomto pozadí není překvapující, že důvěra spotřebitelů je tak nízká (graf 4) a již předchází výraznému poklesu reálných spotřebitelských výdajů.

Podnikatelská důvěra se zatím ukázala jako odolnější, ale několik sérií PMI v eurozóně naznačuje, že ekonomika se začíná smršťovat. Situace by se mohla stát obzvláště obtížnou v Německu, kde problémy s ruskými dodávkami zemního plynu komplikují situaci. To má dopad na průmyslovou činnost, která je již vydána na milost a nemilost globálním problémům dodavatelského řetězce, zejména v automobilovém průmyslu. Index podnikatelského klimatu Ifo také naznačuje, že německá ekonomika se výrazně propadne (návaznost na českou ekonomiku je nasnadě, když cca 30 % exportu ČR jde právě do NSR).

Francie, která je méně závislá na ruské energii, by si měla vést o něco lépe, ale nebude zcela chráněna před výzvami, kterým Eurozóna čelí. Vysokou mírou inflace trpí i Francie a stejně jako ostatní země se musí potýkat se zvyšováním úrokových sazeb
Evropskou centrální bankou, které by mohlo pokračovat až do začátku příštího roku navzdory očekávanému hospodářskému poklesu. Očekáváme, že reálný HDP Eurozóny poroste v roce 2022 o 3,2 % (zejména díky výrazným vlivům srovnávací základny), ale v roce 2023 zůstane beze změny. Tato čísla zakrývají skutečnost, že reálný HDP by měl ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 a v prvních dvou čtvrtletích roku 2023 klesnout.

Velká Británie: Nová vláda má co řešit

Rostoucí ceny energií a výsledná inflace jsou již ve Spojeném království velkými obavami. Reálný HDP ve druhém čtvrtletí poklesl a očekává se, že bude klesat i nadále. Meziroční nárůst celkového indexu spotřebitelských cen již přesáhl 10 % (graf 5), což vážně narušuje příjmy domácností. To potvrzují i údaje o maloobchodních tržbách, které – nehledě na pandemické lockdowny – zaznamenaly v srpnu největší měsíční pokles od roku 2016. Situace se možná ještě zhoršila, ale nová vláda premiérky Liz Trussové oznámila ambiciózní plán na stabilizaci cen elektřiny pro domácnosti. To by mělo zabránit dalšímu nárůstu inflace, což se očekává v říjnu, kdy měl být zvýšen strop pro spotřebitelské účty za energie. Nová premiérka zahajuje svůj mandát v obtížné době a čtvrtletní reálný HDP Spojeného království by měl klesat až do příštího jara. Očekává se, že Bank of England, která jako první banka zahájila zvyšování sazeb, bude pokračovat ve zpřísňování své měnové politiky, a to nejméně do konce letošního roku.


Spojené státy americké

Další pokles reálného HDP se očekává v roce 2023

PROGNÓZA: Reálný HDP ve Spojených státech v prvních dvou čtvrtletích roku 2022 poklesl. Ostatní klíčové ukazatele se však nadále zvyšují solidním tempem. Očekáváme, že americká ekonomika bude ve druhé polovině roku 2022 růst poměrně pomalu a další pokles reálného HDP se předpokládá i na začátek roku 2023. Trh práce se až dosud držel velmi dobře, ale mohl by čelit větším výzvám, protože vyšší úrokové sazby ochromují hospodářskou aktivitu. Zdá se, že inflace dosáhla, nebo je velmi blízko vrcholu a očekáváme, že bude i nadále zpomalovat.

Poprvé od začátku roku 2020 zaznamenaly Spojené státy v prvním a druhém čtvrtletí letošního roku dva po sobě jdoucí poklesy reálného HDP. Je však obtížné potvrdit, že americká ekonomika je již v recesi. Za těmito dvěma poklesy stojí dvě velmi odlišné příčiny (graf 6). První byl vyvolán prudkým poklesem čistého vývozu a druhý silným negativním příspěvkem změny obchodních zásob. Současně pokračovaly silné reálné spotřebitelské výdaje a nebytové investice stále neklesly. Je také těžké uvěřit, že americká ekonomika je v recesi vzhledem k síle trhu práce, který v roce 2022 dosud vytvořil 3 504 000 pracovních míst.

Slabost americké ekonomiky však zdůrazňují i další faktory. Trh s bydlením je ve volném pádu a skutečná nebytová výstavba se z pandemie nikdy skutečně nevzpamatovala. Důvěra je také extrémně nízká. Podniky se obávají rostoucích nákladů, nedostatku pracovních sil a budoucích ekonomických výsledků. Současněinflace - která požírá příjmy - je pro domácnosti největší obavou. Naštěstí jsou zde lepší zprávy, protože ceny benzínu klesly o 27,5% ze svého květnového vrcholu. V důsledku toho se indexy důvěry domácností začínají zotavovat (graf 7).
Reálné výdaje na zboží se meziročně snižují v důsledku pokračujícího nedostatku, zejména v automobilovém průmyslu, ale také v důsledku výdajů na služby a dopadu vysoké inflace na příjmy domácností. Domácnosti se navíc stále více potýkají s břemenem vyšších úrokových sazeb. Očekává se, že reálné výdaje na zboží budou v nadcházejících čtvrtletích nadále klesat. Očekáváme, že celková spotřeba se na začátku roku 2023 sníží nejméně po období jednoho čtvrtletí.

Vyšší úrokové sazby již trh s bydlením ochlazují. Od konce roku 2021 klesl počet zahájených bytů o 10,9 %, prodej stávajících domů klesl o 21,2 % a prodej nových rodinných domů klesl o 39,1 % (graf 8). Ceny stále rostou, ale předpokládá se, že zanedlouho začnou stagnovat a případně klesat. Očekáváme, že investice do rezidenčních nemovitostí budou mít negativní dopad na růst v letech 2022 a 2023.

Podniky se drží relativně dobře. Pokračují v najímání nových zaměstnanců a počet volných pracovních míst zůstává extrémně vysoký. Indexy ISM klesly ze svých vrcholů v roce 2021, ale stále jsou nad 50 a nenaznačují, že recese již začala (graf 9). Očekává se však, že nejistota stáhne dolů nebytové investice. Také si myslíme, že tempo náboru v nadcházejících měsících klesne. V první polovině roku 2023 očekáváme ztrátu zaměstnanosti a vyšší míru nezaměstnanosti, což omezí růst mezd. Pomalejší růst mezd v kombinaci s méně robustním hospodářským růstem, ustupujícím narušením mezinárodního dodavatelského řetězce a nižšími cenami některých komodit, včetně ropy a benzínu, by měl pomoci snížit inflaci.




GRAF 9 Indexy ISM nenaznačují, že ekonomika je již v recesi


Data ve všech grafech, pokud není uvedeno jinak, pocházejí z Datastreamingu Refinity, případně dle odkazů v textu či pod jednotlivými grafy. Materiál, díky časové prodlevě mezi psaním a vydáním, nemusí nutně zohledňovat nejaktuálnější vývoj v datových řadách a je nutné tyto diskrepance vnímat a s materiálem pracovat jako s popisem a odhadem vývoje trendu, nikoliv exaktním zobrazením časových řad.



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top