investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Pražská burza ve srovnání se světovými trhy exceluje

05.04.2018

Pražská burza je letos zatím oprávněně jedním z nejlépe performujících akciových trhů na světě. V posledních letech se totiž vyhnula mnoha světovým trendům...

Pražská burza je letos zatím oprávněně jedním z nejlépe performujících akciových trhů na světě. V posledních letech se totiž vyhnula mnoha světovým trendům. Ty na globální akciové trhy působily řadu let pozitivně, ale nyní se otáčejí a tlačí naopak akcie ve světě směrem dolů. Kromě toho má pražská burza i pozitivní důvody, proč její akcie rostou.

Silným trendem posledních let bylo pasivní investování do celých akciových indexů pomocí burzovně obchodovaných fondů ETF, což zvedalo ceny akcií v těchto fondech bez ohledu na hodnoty firem. Dalším vlivem bylo nakupování dluhopisů a akcií centrálními bankami. To postupně polevuje.

Vysoký dividendový výnos většiny českých titulů zvyšuje jejich atraktivitu a zároveň tlumí možné poklesy a turbulence ceny. Dalším důvodem dobrého výkonu české burzy je také fakt, že sektorové složení českého indexu je odlišné od světových trhů. U nás je většina akcií z oboru financí, energetiky a telekomunikací. Telekomunikace a energetika jsou spíše defenzivními sektory.  Padající ceny elektřiny potrápily ČEZ, nízké úrokové sazby pro změnu nesvědčily finančním titulům. Nyní se situace začala obracet jak na elektřině a ropě, tak na úrokových sazbách.

 

České akcie jsou navíc spíše nerůstové, hodnotového typu. Hodnotové investování se pravděpodobně po mnoha letech preferování růstových titulů dostává znovu na výsluní. Negativem českého trhu je problematická likvidita na určitých titulech a riziko stažení některých akcií z hlavního burzovního parketu. V posledních dnech oznámila právě stažení akcií například společnost Fortuna.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top