investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pozor: Tento text škodí Vašemu zdraví!

19.04.2021

Je zcela nezpochybnitelné, že kouření škodí zdraví. Z tohoto důvodu jsou upozornění...

Je zcela nezpochybnitelné, že kouření škodí zdraví. Z tohoto důvodu jsou upozornění na negativní důsledky kouření umístěny na krabičky cigaret. Jak bychom se však měli zachovat k dalším nezdravým výrobkům, jako jsou například alkoholické nápoje? Měli bychom na ně rovněž umisťovat ohavné obrázky, které nás budou odrazovat od konzumace?

Tento problém se začíná řešit na půdě Evropské unie. Dokonce se již připravuje legislativa, která počítá s umisťováním zdravotních varování na víno a tvrdé alkoholické nápoje. Vzhledem k návykovosti alkoholu se to mnohým lidem může zdát jako dobrý nápad. Otázkou však zůstává, kam až nás tento styl uvažování může zavést?

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Našemu zdraví neprospívá ani nadměrná konzumace uzenin či sladkostí. Určitě by se proto našli lidé, kteří by si přáli, aby na to upozorňovaly obaly těchto výrobků. Pouhými upozorněními to však nemusí skončit. Tak jako jsou na tabák a alkohol uvaleny spotřební daně, mohli bychom se v budoucnu dočkat situace, kdy podobné daně budou uvaleny i na další výrobky.

 

Zde však úvahy nekončí. Například ekologičtí aktivisté sdružení kolem organizace ClientEarth nově požadují, aby reklamy na ropné společnosti musely obsahovat zdravotní varování. Vysvětlují to tím, že ropné společnosti výrazně znečišťují planetu a přispívají ke klimatickým změnám. S tím samozřejmě nelze nesouhlasit. Nicméně se stejnou argumentací bychom mohli chtít, aby zdravotní varování byla umístěna do reklam i na celou řadu dalších společností. Mohlo by se jednat například o výrobce elektřiny, plastů či chemických prostředků.

 

Nakonec bychom zdravotní upozornění museli umisťovat v podstatě všude. To by však vedlo jen k tomu, že bychom jim přestali věnovat pozornost. Největší radost by z toho zřejmě měly tabákové společnosti, u kterých to všechno začalo. Byla by to krásná ukázka rčení, že všeho moc škodí.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Varování ohledně zdravotních rizik plynoucích z kouření se na krabičkách cigaret objevují od sedmdesátých let minulého století. Je jen otázkou času, než se s podobnými varováními budeme setkávat i u dalších výrobků."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top