investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Poradce doporučil hlasovat pro spojení Monety a skupiny Air Bank

06.12.2021

Společnost Institutional Shareholder Services doporučila hlasovat pro navrhované spojení Moneta Money Bank a skupiny Air Bank...

Společnost Institutional Shareholder Services doporučila hlasovat pro navrhované spojení Moneta Money Bank a skupiny Air Bank včetně financování prostřednictvím kapitálového navýšení. Moneta to dnes sdělila ČTK. Institutional Shareholder Services působí jako poradce, který analyzuje a vydává nezávislá doporučení pro investory ve vztahu k hlasování na valných hromadách.

Moneta a skupina PPF v listopadu oznámily, že se dohodly na novém modelu financování spojení banky a bankovní části PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). Smlouvu o spojení odsouhlasili letos v červnu akcionáři Monety, ale zároveň tehdy odmítli navrhovaný model financování.


Institutional Shareholder Services také doporučil návrh výplaty dividendy tři koruny na akcii. Rovněž doporučil znovuzvolení Gabriela Eichlera a Tomáše Pardubického do dozorčí rady banky, stejně tak jako Zuzany Prokopcové do auditního výboru Monety. V tomto kontextu Institutional Shareholder Services tedy doporučila akcionářům hlasovat pro návrhy tak, jak byly předloženy představenstvem banky, uvedla Moneta.


"Doporučení hlasovat pro návrhy managementu je v souladu s našimi očekáváními, neboť navrhované podmínky zcela určitě obsahují pozitivní změny. Pokud náš návrh na tuto akvizici dozná podpory dvou třetin či více hlasů akcionářů, potom zvítězí vize středně i dlouhodobé strategie nad krátkodobým pohledem. Osobně doufám, že se návrh akvizice i jejího financování podaří prosadit,“ uvedl předseda představenstva Monety Tomáš Spurný.


Moneta poprvé přišla s návrhem akvizice na podzim roku 2018. Následně byl návrh a s ním spojená nabídka odmítnuta skupinou PPF v únoru 2019. V lednu 2021 PPF učinila dobrovolnou veřejnou nabídku, prostřednictvím které v Monetě získala 29,94 procenta vlastnického podílu. Následně se letos v červnu uskutečnila valná hromada, které se zúčastnilo 73,21 procenta akcionářů. Na valné hromadě pro akvizici Monety hlasovalo 61,9 procenta akcionářů, pro zvýšení kapitálu 61,7 procenta. Pro schválení bylo nicméně nutno získat 75 procent hlasů.


O aktuálním návrhu rozhodnou akcionáři na valné hromadě, která je svolána na 20. prosince. Nově mohou akcionáři upsat akcie za kurz 82 korun (jednu novou za každé dvě, které vlastní) a prodat je PPF za 90 Kč. Tato částka bude rovněž představovat minimum v rámci povinné nabídky na převzetí. Zvýšení vlastního kapitálu vyžaduje podporu alespoň dvou třetin přítomných akcionářů.


Spojením může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top