investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Pokladniční poukázky pomáhají v době vysoké inflace

07.03.2023

BH Securities a.s. umožňuje investovat prostřednictvím nové investiční strategie...

Obchodník s cennými papíry BH Securities a.s. umožňuje investovat prostřednictvím nové investiční strategie, která je založena na nákupu pokladničních poukázek. Nová strategie v rámci BHS Asset Managementu nese název CZK Úrokové portfolio a je vhodná především pro konzervativní investory, které trápí znehodnocování úspor kvůli vysoké inflaci.

V rámci CZK Úrokového portfolia je investováno do bankovních vkladů, nástrojů peněžního trhu a dluhových cenných papírů se zbytkovou splatností do jednoho roku. V drtivé většině případů se jedná o krátkodobé státní dluhopisy, které nazýváme pokladničními poukázkami. Díky tomu CZK Úrokové portfolio představuje investici s nižším rizikem a plánovaným čistým výnosem na úrovni 6,15 procenta v roce 2023.

Výnosy z pokladničních poukázek v rámci CZK Úrokového portfolia nepodléhají srážkové dani, tak jako úrokové výnosy na spořících účtech či termínovaných vkladech v bankách. Jestliže by tedy investor chtěl dosáhnout stejného čistého výnosu pomocí běžných bankovních nástrojů, musel by své vklady úročit sazbou 7,24 procenta. Takto vysoká úroková sazba však na českém trhu není nabízena. Díky tomu se CZK Úrokové portfolio stává jednou z nejvýhodnějších možností, jak s nízkým rizikem zhodnocovat úspory v korunách.

„Investoři by si měli uvědomit vliv daní na výši konečné úrokové sazby. Úroky z vkladů v bankách totiž u nás podléhají srážkové dani ve výši 15 procent. Pokud tedy má nějaká banka na svých billboardech reklamu na úročení spořícího účtu se sazbou 6,00 procenta, ve výsledku klientovi připíše čistý úrok pouze 5,10 procenta,“ říká portfolio manažer BHS Kamil Bednář.

Doporučený investiční horizont u CZK Úrokového portfolia je stanoven na 3 až 24 měsíců. V tomto období bude českou ekonomiku s nejvyšší pravděpodobností trápit zvýšená inflace, která znehodnocuje naspořené finanční prostředky. CZK Úrokové portfolio je navrženo tak, aby negativní dopady inflace na úspory investorů z podstatné části vymazalo.

V případě, že se České národní bance podaří krotit inflaci podle současných predikcí, pak CZK Úrokové portfolio začne porážet inflaci již v průběhu roku 2024. Je však třeba upozornit, že jakmile centrální banka začne snižovat úrokové sazby v naší ekonomice, výnosy na pokladničních poukázkách začnou klesat. Podobný efekt nastane i u úročení na spořících účtech či termínovaných vkladech v bankách. Na druhou stranu při poklesu inflace nám k jejímu poražení bude stačit dosahovat nižšího úrokového výnosu.

„Po většinu roku 2023 lze očekávat, že centrální́ banka bude provádět jen minimální změny v nastavení výše úrokových sazeb, výraznější snížení́ úrokových sazeb nastane až v roce 2024. Prvotním cílem centrální́ banky bude snížit inflaci pod velikost základní́ úrokové́ sazby a následně̌ se úroková́ sazba bude držet přibližně jeden procentní bod nad úrovní inflace,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Do CZK Úrokového portfolia lze investovat již od 100 tisíc korun. Investice je možné provádět pouze v korunách tak, aby neexistovalo žádné kurzové riziko. Při správě portfolií nebude využíváno algoritmického obchodování a veškeré operace budou prováděny ručně zkušenými portfolio manažery BHS. Více informací o nové investiční strategii naleznete na webu: https://vicnezterminak.cz/.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top