investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Podzim přinese zdražování

28.08.2020

Přestože mnozí lidé mají strach o práci a tempo růstu mezd zpomaluje, v obchodech...

Přestože mnozí lidé mají strach o práci a tempo růstu mezd zpomaluje, v obchodech se dočkáme zdražování. O tom, že se inflace bude držet mimo své toleranční pásmo, je přesvědčena i Česká národní banka ve své srpnové prognóze. Inflace by se podle prognózy měla vrátit zpět do svého tolerančního pásma až v roce 2021. Stále se však bude držet nad svým inflačním cílem ve výši 2,0 procenta.

Zdražovat bude celá škála produktů a služeb. Již minulé měsíce nepotěšily milovníky neřestí. Například ceny tabákových výrobků v červenci meziročně vzrostly o 13,8 procenta. Podobné to bylo u cen lihovin, které podražily o 10,6 procenta. Zdražování neřestí lze očekávat i v následujících měsících. Po tabáku a tvrdém alkoholu se zřejmě zvýší ceny piva.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Pivovary nesly velice těžce, že v průběhu pandemie koronaviru byly zavřené hospody. Rovněž jim nesvědčil deštivý začátek léta. Navíc na pivovary doléhá vysoká míra inflace v ekonomice, která se promítá do jejich vstupů. V důsledku těchto skutečností bude pravděpodobně docházet ke zdražování piva. To by pro hospody mohla být další rána. Bylo by proto vhodné, aby pivovary přistoupily pouze ke zdražování balených piv.

 

Zdražovat bude i celá řada dalších produktů. Milovníky zdravého životního stylu jistě zaskočí skokový nárůst cen ovoce. Vyšší ceny budeme registrovat i u masa, mouky nebo cukru. Nadále budeme svědky zvyšování cen u nájemního bydlení a dalších nezbytných produktů a služeb.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Ekonomická předpověď na podzim je pochmurná. Lidé se budou strachovat o práci a mzdy jim porostou pomaleji. Navíc zdraží celá řada nezbytných i oblíbených produktů a služeb."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top