investice.cz /Podílové fondy
Vaše investiční příležitosti

Knihovna vědomostí Podílové fondy - základní informace


Knihovna vědomostí - praktické informace k podílovým fondům:


Podílové fondy jsou vhodné prakticky pro kohokoliv. Nakupovat podílové listy můžete jako začátečník či pokročilý i jako menší či větší investor.
Co je podílový fond? Výnos plyne z rozdílu mezi nákupem a prodejem podílových listů a odečtení poplatků. Čím déle podílové listy držíte, tím zajímavější zhodnocení můžete získat. Vystoupit z otevřeného podílového fondu je velmi snadné. Investiční společnost má povinnost odkoupit od Vás podílové listy za aktuální cenu, jakmile o to požádáte. Výhodou otevřených podílových fondů je i časová neomezenost. Otevírají se na dobu neurčitou a stejně tak není omezený počet podílových listů, které může fond vydat.





Podílové fondy jsou populární investiční nástroj, ale existuje i řada dalších, které stojí za Vaši pozornost. Prohlédněte si ty, které máme aktuálně v nabídce:

Fondy kvalifikovaných investorů
Asset Management
Zlato
Akcie
Zajímáte se o investování?

Zeptejte se nás na aktuální příležitosti.

Formulář odeslán!

Děkujeme za Váš zájem. Informaci předáváme kolegům,
kteří mají tento produkt na starosti.

Trvalé i pravidelné

Podílové fondy jsou vhodné pro všechny typy investorů, kteří jsou ochotni investovat své volné peníze na delší dobu, ideálně v řádu několika let. Výhodou je, že do celé řady podílových fondů můžete investovat i průběžně malé částky, což je zajímavé především pro menší investory.

Co z toho plyne

Pokud podílový fond úspěšně hospodaří a zhodnocuje své jmění, cena podílových listů roste. Váš výnos představuje rozdíl mezi nákupní a odkupní cenou. Výnos se až na výjimky nevyplácí průběžně, ale získáte ho teprve zpětným prodejem investiční společnosti. Čistý výnos závisí i na výši poplatků a všech nákladů spojených s investicí.

Náklady a poplatky

Fondy si tradičně účtují vstupní i výstupní poplatky. Většinou je jejich výše stanovena procentuálně z ceny podílového listu a počítají se jako přirážka k nákupní, nebo srážka z prodejní ceny. Kromě toho si investiční společnost účtuje i roční poplatek za správu Vaší investice. S fondy mohou souviset i jiné náklady a poplatky, proto je při nákupu podílových listů dobré sledovat, jakou mají tzv. TER, Total Expense Ratio, tedy celkový nákladový poměr.

Mohlo by vás také zajímat

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024

Tržby zhruba stagnovaly na 12,4 miliardy dolarů...

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024

Americké ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek podalo na Apple žalobu...

top