investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Počet primárních emisí ve světě loni vzrostl o 19 procent

08.02.2021

Počet primárních veřejných nabídek (IPO) akcií se loni ve světě zvýšil o 19 procenta...

Počet primárních veřejných nabídek (IPO) akcií se loni ve světě zvýšil o 19 procenta, výnosy z nich pak o 29 procent. Trh se přitom v průběhu roku vrátil na úroveň před vypuknutím koronavirové pandemie. Největší meziroční nárůst počtu úpisů i jejich výnosů hlásí Amerika, vyplývá ze studie EY Global IPO Trends, která mapuje situaci na globálním trhu s primárními úpisy.

V technologickém sektoru se uskutečnilo 324 úpisů za 89,1 miliardy dolarů (1,9 bilionu Kč). Na druhém místě je se 243 úpisy za 31,4 miliardy dolarů průmyslová výroba, na třetím péče o zdraví se 235 emisemi v hodnotě 50,4 miliardy dolarů. Loňská překvapivá aktivita na globálním trhu s primárními veřejnými emisemi se do určité míry odrazila i na pražské burze.


"Na trh Start Market, určený pro inovativní české firmy, vstoupila v září společnost eMan a v říjnu on-line lékárna Pilulka. Na elitním burzovním trhu Prime Market se rovněž v říjnu začala obchodovat Česká zbrojovka. A další firmu přivítala pražská burza teď v lednu na trhu Standard, jde o předního zprostředkovatele devizových obchodů pro firemní klientelu SAB Finance," uvedl partner oddělení strategie a transakcí v EY Peter Wells.


V Evropě se trh s primárními emisemi loni postupně zotavoval, počet IPO se meziročně zvýšil o 23 procent a výnosy o devět procent. Britský trh si i ve čtvrtém čtvrtletí udržel dynamiku čtvrtletí předchozího. Hlavní zásluhu na tom mají dvě velké transakce, díky nimž se počet IPO meziročně zvýšil o 30 procent a jejich výnosy dokonce o 56 procent.


"Trh s primárními úpisy v našem regionu prokázal i v době koronavirové pandemie svou odolnost a přizpůsobivost. Po období vysoké rozkolísanosti a mimořádné nejistoty jsme ve čtvrtém čtvrtletí byli svědky výrazného oživení, takže výsledky IPO za celý loňský rok nakonec předčily rok 2019. Díky dynamice trhu, očekávanému úspěchu očkování, vysokým cenám akcií a menší rozkolísanost," upozornil partner oddělení strategie a transakcí v EY Petr Kováč.


Stále více klientů EY podle Wellse uvažuje o tom, že tradiční transakční alternativu, kterou představuje fúze nebo akvizice, doplní také primárním veřejným úpisem, často na některé zahraniční burze. Tento 'dvoukolejný' přístup stávajícím akcionářům pomáhá zvýšit hodnotu jejich společnosti a zvyšuje šance na úspěšnou realizaci transakce, dodal Wells.


Zdroj: ČTK



"Z pohledu investorů jsou IPO zajímavá, protože bývají podhodnocená. To investorům umožňuje realizovat výhodné obchody."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top