investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Počet obyvatel ČR přestal klesat. Počet úmrtí je však stále vysoký

13.09.2021

Na konci prvního pololetí letošního roku měla Česká republika 10 702 942 obyvatel...

Na konci prvního pololetí letošního roku měla Česká republika 10 702 942 obyvatel. Na začátku letošního roku přitom žilo v naší zemi o 1 165 méně lidí. Podařilo se nám tak zastavit úbytek počtu obyvatel. Ten nás sužoval v prvním čtvrtletí letošního roku kvůli vysokému počtu zemřelých v souvislosti s pandemií koronaviru.

Přirozený přírůstek obyvatelstva, tedy rozdíl mezi živě narozenými a zemřelými, byl v prvním pololetí letošního roku výrazně záporný a tvořil -21 337 lidí. Ve statistikách je stále patrný vysoký počet nadúmrtí. V prvním pololetí letošního roku zemřelo o 19 128 více lidí než v prvním pololetí loňského roku. Naše populace přesto mírně vzrostla díky přistěhovalým lidem. Těch bylo o 22 502 více než vystěhovalých.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Počet takzvaných koronavirových dětí není nijak oslnivý. Spíše můžeme říct, že se v průběhu pandemie rodil obvyklý počet dětí. V prvním pololetí letošního roku se jejich počet vyšplhal na 54 959, což bylo o 422 více než ve stejném období předchozího roku. Přitom zemřelo pouze 114 dětí ve věku do jednoho roku, což naši zemi řadí mezi nejlepší v eliminaci úmrtnosti po porodech.

 

V první polovině letošního roku rovněž došlo ke zvýšení počtu sňatků i rozvodů v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Lidé se ve zvýšené míře rozhodli, že uvolnění restriktivních opatření proti šíření koronaviru využijí k uspořádání svých vztahů. Nejvíce se rozváděli manželé po 2 až 5 letech od uzavření manželství.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Ve druhém čtvrtletí letošního roku zemřelo o 3 179 více obyvatel, než činil pětiletý průměr z předchozích druhých čtvrtletí. Oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku, kdy zemřelo o 16 103 více obyvatel, než činil pětiletý průměr z předchozích prvních čtvrtletí, se jedná o výrazné zlepšení."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top