investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Po skandálu Wirecard končí šéf německého úřadu pro finanční dozor

29.01.2021

Po skandálu, který vyvolal kolaps finanční společnosti Wirecard se reorganizuje německý úřad...

Po skandálu, který vyvolal kolaps finanční společnosti Wirecard se reorganizuje německý úřad pro finanční dozor (BaFin) a končí jeho šéf Felix Hufeld. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na německé ministerstvo financí. Šéf resortu Olaf Scholz loni po vypuknutí skandálu avizoval změny ve finančním dohledu.

Finanční společnost Wirecard loni v červnu vyhlásila insolvenci, když se ukázalo, že jí chybí zhruba 1,9 miliardy eur (skoro 50 miliard Kč), které vykazovala v účetnictví. Německá prokuratura následně zadržela některé bývalé vedoucí pracovníky podniku, včetně předsedy představenstva Markuse Brauna, a to kvůli podezření z organizovaného podvodu, zpronevěry, falšování účetnictví a manipulace s akciovým trhem.


Německé úřady byly kritizovány za to, že ignorovaly varovné signály, které se vyskytly už pět let před před skandálem. Německá vláda později na podnět Scholze schválila změny finančních a účetních pravidel a rozšíření pravomocí úřadu BaFin. Opozice nicméně označuje kroky vlády za nedostatečné.


Vláda se rozhodla mimo jiné poskytnout BaFinu právo provádět vlastní forenzní vyšetřování. Ve snaze zabránit střetu zájmů chce rovněž posílit nezávislost auditorů. Hodlá také zajistit, aby bylo v případě pochybení snadnější pohnat auditory k zodpovědnosti v rámci civilních žalob.


Hufeld z čela úřadu, který řídil od roku 2015, odchází podle ministerstva financí po vzájemné dohodě. Prohlášení neuvádí, kdo ho nahradí. Podle dvou obeznámených zdrojů agentury Reuters bude úřad řídit do 31. března.


Společnost Wirecard vznikla v roce 1999 a zaměřila se na zpracovávání plateb a na finanční služby. V Německu byla považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb, dávána za vzor domácího úspěchu a označována za hvězdu německého technologického sektoru. Pád firmy zasáhl i klienty v České republice.


Zdroj: ČTK



"Přestože skandál společnosti Wirecard poškodil celé odvětví poskytovatelů platebních služeb, některé společnosti z něj těží. Například společnost Adyen po Wirecardu přebrala řadu zákazníků."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top