investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Po pěti měsících je cena benzínu vyšší než cena nafty

04.04.2019

Zatímco 31. října 2018 byla průměrná cena benzínu a nafty vyrovnaná na úrovni 33,75 koruny za litr...

Zatímco 31. října 2018 byla průměrná cena benzínu a nafty vyrovnaná na úrovni 33,75 koruny za litr, od listopadu loňského roku jsme byli svědky výjimečného jevu, kdy cena nafty vzrostla nad úroveň ceny benzínu. Stalo se tak poprvé od března 2015. Tento vývoj byl zapříčiněn topnou sezónou, která zvýšila poptávku po topné naftě. Jenže nyní topná sezóna končí, což má v konečném důsledku vliv na cenu motorové nafty. Její cena sice za poslední týden vzrostla o 9 haléřů na 31,58 koruny za litr, ale v porovnání s prudkým růstem ceny benzínu se jednalo jen o malý nárůst. Benzín za poslední týden zdražil o 69 haléřů na 31,62 koruny za litr.

Vzhledem k rostoucím cenám ropy lze očekávat, že ceny pohonných hmot budou dále narůstat. Cena benzínu bude i nadále růst rychleji než cena nafty, takže výsledný cenový rozdíl mezi oběma typy pohonných hmot ještě vzroste. Za uplynulý týden cena ropy Brent zdražila zhruba o 2 dolary za barel a výrazně se přiblížila k hranici 70 dolarů za barel. Nad touto hranicí se cena ropy pohybovala naposledy v listopadu loňského roku. Ropa Brent od začátku letošního roku zdražila již o 15 dolarů za barel a stala se tak jedním z nejrychleji rostoucích aktiv.

 

Českým řidičům nepomáhá ani slabá koruna. Kurz koruny v uplynulém týdnu oslaboval až k úrovni 23 CZK/USD. V průběhu včerejška koruna vůči dolaru mírně posílila, ale stále se pohybuje poblíž svých čtyřměsíčních minim. Slabá koruna prodražuje dovoz do České republiky. Klíčovými položkami dovozu jsou přitom ropné produkty a surová ropa.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Růst cen ropy je zapříčiněn utažením ropných kohoutů kartelem OPEC. Produkce ropy kartelu OPEC se v průběhu března snížila na čtyřletá minima. Tento vývoj podpořilo Rusko, které snížilo produkci ropy na 11,3 milionu barelů za den. Snížená nabídka ropy na světových trzích tlačí cenu vzhůru. K vysokým cenám přispívají i americké sankce na Írán a Venezuelu, které rovněž snižují dovoz ropy na světové trhy."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top