investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Po čtyřech letech končí kvantitativní uvolňování

13.12.2018

Evropská centrální banka by dnes měla ukončit kvantitativní uvolňování...

Evropská centrální banka by dnes měla ukončit kvantitativní uvolňování, které mělo přispět k obnově ekonomiky po světové hospodářské krizi. Kvantitativní uvolňování je režim měnové politiky, kdy centrální banka nakupuje finanční aktiva. Tím se v ekonomice navyšuje nabídka peněz, což tlačí na růst inflace. Nákup finančních aktiv zvyšuje poptávku, což se odráží v rostoucí ceně finančních aktiv a poklesu jejich výnosnosti.

Konec kvantitativního uvolňování přichází po téměř čtyřech letech v politicky napjaté situaci. V Itálii a nově i ve Francii vznikají vážné problémy při sestavování veřejných rozpočtů. Obě země se zřejmě vydají cestou stimulace hospodářství skrze rozpočtové deficity. Taková hospodářská politika však v konečném důsledku povede k růstu zadlužení, což po ukončení kvantitativního uvolňování může zvýšit náklady na splácení dluhů.

 

Za čtyři roky kvantitativního uvolňování byla nakoupena finanční aktiva za 2,6 bilionu eur, což podpořilo růst cen na burzách. Nenakupovala se však pouze evropská aktiva. Z ekonomických modelů je patrné, že podstatná část finančních toků směřovala k nákupům amerických akcií. Konec kvantitativního uvolňování by mohl mít negativní vliv na ceny akcií. Vzhledem k tomu, že se však neočekává zpřísňování měnové politiky v eurozóně skrze růst úrokových sazeb dříve než ve druhé polovině příštího roku, existuje časový prostor pro adaptaci na nové podmínky.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Kvantitativní uvolňování pomohlo zmírnit následky světové hospodářské krize v eurozóně. Rovněž vedlo k růstu cen finančních aktiv. Některá finanční aktiva však dnes mohou být uměle nadhodnocená, což se může projevit ve vyšší proměnlivosti cen na trzích."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top