investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Plzeňský Prazdroj se tento pátek znovu otevře pro veřejnost

03.06.2021

Plzeňský Prazdroj se tento pátek po sedmi měsících znovu otevře pro veřejnost...

Plzeňský Prazdroj se tento pátek po sedmi měsících znovu otevře pro veřejnost. První turisté půjdou po prohlídkové trase Pilsner Urquell, otevře se také plzeňské historické podzemí a Pivovarské muzeum, řekl dnes ČTK mluvčí největšího českého pivovaru Zdeněk Kovář. Pivovar také obnovuje akce pro veřejnost na nádvoří, první bude v sobotu. Zavřená zatím zůstává návštěvnická trasa Gambrinus, která vede přes výrobní část závodu, a největší pivnice v ČR Na Spilce.

Areál plzeňského pivovaru patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější turistické atrakce v ČR. V roce 2019 jej navštívilo téměř 840.000 turistů. Loni ale kvůli koronavirové pandemii zaznamenal propad návštěvnosti téměř o 73 procent, a to zejména kvůli absenci zahraničních turistů a organizovaného turistického ruchu i kvůli dlouhodobému uzavření.


"Populární trasa Pilsner Urquell, která mapuje historii a současnost výroby nejznámějšího světového ležáku, bude otevřena každý den, Pivovarské muzeum a podzemí pak zatím vždy od čtvrtka do neděle," uvedl Kovář. Podle manažera turismu Rudolfa Šlehofera bude Prazdroj u všech turistických služeb dbát na maximální bezpečnost návštěvníků. "Na trasách musí mít všichni nejen respirátor, ale i negativní test na koronavirus, případně potvrzení o prodělání onemocnění či očkování. Omezili jsme počet lidí ve skupině na třicet. Samozřejmostí je pravidelná dezinfekce prostor," uvedl.


Už před dvěma týdny se po rozvolnění protiepidemických opatření otevřel na nádvoří Tank bar s čepovaným pivem a dárková prodejna. Pivovar obnovuje i další akce pro veřejnost. "První vlaštovkou je tuto sobotu Slow market, tedy řemeslné trhy přímo na nádvoří. Chceme navázat na dříve tradiční aktivity spojené s dobrým jídlem a pivem. A do budoucna chystáme i kulturní akce, jako jsou koncerty a promítání. Věříme, že se postupně celý pivovar vrátí do normálu a opět ožije," dodal Šlehofer. Podle informací ČTK by se měla v pivovaru konat až do října každý týden nějaká akce.


Od června pak pivovar otevře konferenční centrum Secese, zatím pro 60 osob na konference a pro 75 osob na soukromé oslavy. Lidé si také mohou objednat posezení v šalandách v historických sklepích i školu čepování.


Zavřená zatím zůstává největší pivnice v ČR Na Spilce s 550 místy v bývalém kvasném sklepě. "Letošní otevření závisí na návratu turistů i aktuálních protiepidemických opatřeních," řekl Kovář. Restaurace, která byla z valné většiny cílem turistů z ciziny, změní po 17 letech provozovatele. Do konce roku ji bude ještě spravovat plzeňský AZ Catering services s.r.o., který má 12 restaurací, hlavně v Plzni. "Od začátku příštího roku bude restauraci Na Spilce a Tank bar v pivovaru provozovat Plzeňský Prazdroj," dodal.


Zdroj: ČTK




"Pandemie koronaviru výrazně zasáhla pivovary, protože vedla k výraznému snížení návštěvnosti hospod. To způsobilo propad ve spotřebě čepovaného piva."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top