investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Playboy se po devíti letech vrátí na burzu

02.10.2020

Společnost Playboy Enterprises, která vlastní stejnojmenný pánský časopis, se po devíti letech vrátí...

Společnost Playboy Enterprises, která vlastní stejnojmenný pánský časopis, se po devíti letech vrátí na akciovou burzu. Oznámila to dnes firma. Dodala, že krok uskuteční prostřednictvím spojení se společností Mountain Crest Acquisition, s jejímiž akciemi se již obchoduje na trhu Nasdaq.

Transakce ohodnocuje společnost Playboy Enterprises na 381 milionů dolarů (8,7 miliardy Kč), napsala agentura Reuters. Firma by podle tiskové zprávy měla v rámci transakce získat 108,5 milionu dolarů, které využije k financování svých růstových plánů.


Mountain Crest Acquisition patří mezi firmy specializované na akvizice, zkráceně SPAC, které se ukázaly jako rychlá cesta na akciový trh pro podniky, jež se chtějí vyhnout zdlouhavému procesu primární veřejné nabídky (IPO) akcií. SPAC učiní primární veřejnou nabídku akcií a takto získané peníze, případně v kombinaci s úvěrem, použije k nákupu jiné firmy. Koupené firmy tak prostřednictvím akvizice automaticky vstoupí na burzu. Investoři, kteří nakupují akcie SPAC, zpravidla předem nevědí, jakou firmu budou přes SPAC nakonec vlastnit.


S akciemi Playboye se přestalo na burze obchodovat před devíti lety, kdy je koupil za 207 milionů dolarů zakladatel časopisu Hugh Hefner se soukromou investiční firmou Rizvi Traverse.


Odbyt ale postupně dál klesal a pandemie nemoci covid-19 situaci ještě zhoršila, což firmu na začátku letošního roku donutilo přestat vydávat tištěnou verzi časopisu. Ten se začal prodávat v roce 1953 a v prvním čísle se objevila Marilyn Monroe. Hefner, který založil Playboy v roce 1953, zemřel před třemi lety ve věku 91 let.


Logo časopisu - silueta králíka - se stalo jedním z nejznámějších na světě. V posledních letech Playboy expandoval nad rámec mediálního podnikání a přetvořil se ve značku životního stylu. Poskytl i licenci na svou značku a logo dalším zájemcům. Ve vydání z března 2016 se rozhodl vzdát nahoty, o rok později ale změnil názor.


Zdroj: ČTK



"V mnoha zemích ve světě je prodej a distribuce Playboye zakázán. Týká se to například Číny, Indie, Malajsie, Thajska, Pákistánu, Íránu či Saúdské Arábie. Navzdory zákazu se oficiální značka Playboye v těchto zemích vyskytuje na celé řadě různých produktů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top