investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Platforma pro kryptoměny Bakkt vstoupí na burzu fúzí s VPC

11.01.2021

Platforma pro kryptoměny Bakkt Inc., která patří burzovní společnosti Intercontinental Exchange (ICE)...

Platforma pro kryptoměny Bakkt Inc., která patří burzovní společnosti Intercontinental Exchange (ICE), se dohodla na fúzi s firmou specializovanou na akvizice VPC Impact Acquisition Holdings, díky které se stane veřejně obchodovanou společností. Hodnota Bakkt by po dokončení fúze měla činit 2,1 miliardy USD (45,3 miliardy Kč), uvedl list The Wall Street Journal. Dohoda podpoří plán Bakkt spustit aplikaci pro obchodování s digitálními měnami a pro placení s nimi.

Dohoda by měla být dokončena ve druhém čtvrtletí. S akciemi VPC se nyní obchoduje na burze Nasdaq, po dohodě s Bakkt však plánuje přejít na newyorskou akciovou burzu NYSE. ICE i po dohodě bude mít většinový podíl v Bakkt.


Dohoda spojuje dvě nejvyhledávanější aktiva na současných trzích - kryptoměny a SPAC, tedy firmy specializované na akvizice. Největší digitální měna bitcoin minulý týden poprvé stoupla nad 40.000 USD. SPAC pak loni měly svůj největší rok, když podle údajů analytické firmy SPACInsider z nabídky svých akcií získaly rekordních 83 miliard USD.


Bakkt spojením získá peníze na vývoj a marketing své stejnojmenné aplikace, která je koncipována jako nástroj umožňující lidem spravovat jejich různá digitální aktiva. To mohou být nejen kryptoměny jako bitcoin, ale také věrnostní body nebo programy odměn, jako jsou věrnostní programy nabízené řetězcem Starbucks či aerolinkami a virtuální majetek z videoher. Aplikace má být spuštěna pro širokou veřejnost v březnu a podle Bakkt o ni již vyjádřilo předběžný zájem 400.000 lidí. Bakkt předpokládá, že za pět let získá více než 30 milionů uživatelů. Dostala by se tak na úroveň finančních aplikací jako Robinhood, Venmo či Cash App firmy Square.


ICE je mateřskou firmou newyorské akciové burzy. Její tradiční hlavní činností je provozování burz a clearingových center využívaných bankami a velkými obchodními společnostmi. Bakkt je její první aktivitou orientovanou na běžné spotřebitele.


Bakkt se dohodou připojila mezi řadu firem, které při vstupu na burzu daly přednost fúzi se SPAC před zdlouhavým procesem primární nabídky akcií. Loni fúzi pro vstup na burzu využila řada významných začínajících firem, včetně provozovatele sportovních sázek DraftKing či výrobce elektrických nákladních aut Nikola.


Zdroj: ČTK



"Investory v kryptoměnovém světě lze připodobnit k hráčům v kasinu. Nikdy si nemohou být jistí, zda při odchodu budou boháči, nebo žebráci."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top