investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pfizer a BioNTech požádaly o podmínečnou registraci vakcíny v EU

01.12.2020

Americká farmaceutická společnost Pfizer a německá firma BioNTech podaly žádost o podmínečnou registraci...

Americká farmaceutická společnost Pfizer a německá firma BioNTech podaly žádost o podmínečnou registraci společné vakcíny proti covidu-19 na trhu Evropské unie. Informovala o tom dnes agentura DPA, podle které byla žádost podána již v pondělí. Ve stejný den žádost o povolení pro podmínečné uvedení vakcíny na unijní trh podala i americká společnost Moderna.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dnes potvrdila, že obě žádosti přijala a zahájila jejich zkoumání. Nyní bude posuzovat účinnost i bezpečnost očkovacích látek. Pokud vše půjde podle plánu a k dispozici budou všechny potřebné dokumenty, mohla by EMA dokončit zkoumání vakcíny firem Pfizer a BioNTech do 29. prosince a očkovací látky firmy Moderna do 12. ledna. S rozhodnutím EMA musí souhlasit i Evropská komise, která se ale obyčejně řídí doporučením lékové agentury.


Firma BioNTech dnes uvedla, že s distribucí vakcíny v Evropě může začít okamžitě po její registraci. Podle jejího mluvčího Sierka Poettinga by to mohlo být i během "několika málo hodin". Podle něj je možné vakcínu skladovat v běžné chladničce až pět dní, v boxech se suchým ledem až měsíc. K delšímu skladování již je třeba speciálních chladicích zařízení.


Očkovací látka vyvinutá ve spolupráci firem Pfizer a BioNTech má podle klinických testů až 95procentní účinnost. Údaj se vztahuje k ochraně před covidem-19. Do jaké míry chrání před nákazou koronavirem SARS-CoV-2, který nemoc způsobuje, zatím není jasné. Přípravek přitom podle výrobců nemá žádné vážné vedlejší účinky. V nejohroženější skupině starších lidí je účinnost 94 procent.


Evropská komise už v listopadu schválila podpis smlouvy na nákup až 300 milionů dávek vakcíny firem Pfizer a BioNTech a 160 milionů dávek očkovací látky vyvinuté firmou Moderna.


Už v listopadu podaly firmy Pfizer a BioNTech žádost o schválení mimořádného nasazení látky ve Spojených státech. V pondělí stejnou žádost v USA podala i firma Moderna. Podle DPA Pfizer a BioNTech požádaly o registraci vakcíny i v Británii, Austrálii, Kanadě či Japonsku.


Zdroj: ČTK



"Zprávy o pokrocích ve vývoji vakcín proti koronaviru výrazně zlepšily náladu na trzích. To se projevilo nákupy rizikových aktiv. Ukazuje se, že vývoj vakcín proti koronaviru nahrává především value akciím, kterým se v průběhu koronavirové krize příliš nedařilo. Naopak růstové akcie z technologického sektoru, které z koronavirové krize profitovaly, reagují zdrženlivěji."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top