investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Oživení z covidu-19 způsobilo rekordní počet zvýšení ratingu v USA

30.07.2021

Silné hospodářské oživení ve Spojených státech způsobilo v letošním roce rekordní počet zvýšení ratingu u...

Silné hospodářské oživení ve Spojených státech způsobilo v letošním roce rekordní počet zvýšení ratingu u společností. Agentura Standard & Poor's uvedla, že ve druhém čtvrtletí učinila rekordních 121 zlepšení ratingu a od začátku roku pak 220. Navzdory rekordu je to však stále výrazně méně než 715 snížení ratingu v první polovině loňského roku kvůli pandemii.

Kombinace rozšiřování očkování, opětovného otevírání ekonomiky a mimořádně nízkých nákladů na úvěry podpořila finanční situaci firem v USA a umožnila jim lépe zvládat dluhy.


Většina zvýšení ratingu v posledních měsících se týkala firem s nižším hodnocením úvěrové spolehlivosti. Zhruba 58 procent všech zlepšení bylo u emitentů se známkou nejvýše B, tedy ve spekulativním pásmu. Velká část těchto firem byla ze sektorů nejvíce zasažených pandemií a zhruba polovina zvýšení se týkala emitentů, kterým byl od začátku roku 2020 snížen rating.


Podíl firem, kterým hrozí snížení ratingu, se pak snížil o osm procentních bodů na 19 procent. Nyní je tak pod dlouhodobým průměrem, který činí 22 procent.


Nejvýrazněji se zvyšoval rating u ropných a plynárenských firem díky prudkému růstu cen ropy a plynu v posledních 12 měsících. Zlepšuje se i hodnocení maloobchodních firem a restaurací a společností ze sektoru médií a zábavy.


S&P dodala, že očekává, že zotavení úrokových ukazatelů na úroveň před rokem 2020 bude nerovnoměrné. Nejhůře postižená odvětví budou různé zábavní a tematické parky, vodní parky a další místa nabízející rodinnou zábavu a kulturní akce venku, dále pak hotely a nejpozději čeká zlepšování ratingu provozovatele okružních plaveb, napsala agentura Reuters.


Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu.


Zdroj: ČTK




"Rating má vysokou vypovídající hodnotu, ale neměli bychom ho přeceňovat. Například banka Lehman Brothers měla ráno vysoký rating a večer zkrachovala."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top