investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Ovoce se stává nedostupným luxusem

16.06.2020

V květnu došlo k meziročnímu poklesu cen zemědělských výrobců o 2,7 procenta...

V květnu došlo k meziročnímu poklesu cen zemědělských výrobců o 2,7 procenta. V rostlinné výrobě klesly ceny o 4,9 procenta. Ceny ovoce však vzrostly o 91,3 procenta a zeleniny o 0,8 procenta. V živočišné výrobě byly ceny nižší o 0,4 procenta. Klesly zejména ceny skotu o 6,9 procenta. Naopak ceny jatečných prasat byly vyšší o 10,5 procenta.

K meziročnímu růstu cen o 4,1 procenta došlo u stavebních prací. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší pouze o 0,2 procenta. Nadále pokračuje trend zdražování ve stavebnictví, který je odvozen od vysokých cen na realitním trhu. Tento trend je umocněn nízkými úrokovými sazbami v ekonomice. Naopak proti tomuto trendu jdou důsledky pandemie, které omezují poptávku obyvatel po stavebních pracích.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

U průmyslových výrobců došlo k meziročnímu poklesu cen o 0,9 procenta. Jednalo se o nejhlubší pokles od listopadu 2016. K výraznému snížení cen došlo zejména v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Zvýšily se však ceny elektřiny o 9,5 procenta. Rovněž rostly ceny v odvětví dopravních prostředků o 4,2 procenta a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 2,7 procenta.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Přestože ceny zemědělských výrobců meziročně klesly o 2,7 procenta, ceny ovoce vzrostly o astronomických 91,3 procenta. Zemědělci se snaží využít situace, kdy lidé v rámci pandemie zvýšili poptávku po ovoci. V důsledku tohoto vývoje se ovoce stává luxusem, který si mnozí spotřebitelé nemohou dovolit."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top