investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Orgány EU schválily prodej rumunských aktiv ČEZ společnosti MIRA

04.01.2021

Orgány Evropské unie, konkrétně evropský antimonopolní úřad, schválily prodej většiny...

Orgány Evropské unie, konkrétně evropský antimonopolní úřad, schválily prodej většiny rumunských aktiv polostátní společnosti ČEZ londýnské firmě Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Informace agentury Bloomberg dnes ČTK potvrdila mluvčí ČEZ Alice Horáková. Vypořádání transakce ještě podléhá schválení Bezpečnostní rady rumunského státu.

Prodej rumunských aktiv ČEZ zahrnuje celkem sedm firem, mimo jiné distribuční společnost, prodej energií a větrný park Fântânele Cogealac. ČEZ si v Rumunsku ponechá pouze společnost High-Tech Clima zabývající se aktivitami v moderních energetických službách (ESCO) a tradingovou (obchodní) firmu CEZ Trade Romania. Konsorcium vlastníků pod vedením kupujícího fondu MIRA je mimo jiné vlastníkem společnosti GasNet, pod kterou spadá převážná část distribuce plynu v Česku.


"Je tak naplněn další krok k realizaci transakce. Ještě zbývá souhlas ze strany Bezpečnostní rady rumunského státu. Management ČEZ na listopadovém konferenčním hovoru sdělil, že očekává vypořádání prodeje v letošním prvním nebo druhém čtvrtletí. ČEZ podepsal smlouvu o prodeji s firmou MIRA na konci loňského října," řekl dnes analytik Fio banky Jan Raška.


Prodej je v souladu s novou strategií ČEZ, schválenou předloni v červnu. Ta počítá s postupným prodejem aktiv v Bulharsku, Rumunsku, Turecku a Polsku. Výjimku tvoří firmy zaměřené na ESCO. Z prodeje zahraničních firem chce společnost podle dřívějších informací získat desítky miliard korun, které použije na stavbu obnovitelných zdrojů a nových jaderných bloků i modernizaci distribuční sítě.


"Hodnotu rumunské transakce jsme už dříve odhadovali v rozmezí 25 až 30 miliard korun, respektive posléze jsme se přikláněli k ceně v blízkosti 30 miliard korun. Šéf ČEZ Daniel Beneš pak koncem listopadu v médiích uvedl, že společnost získá za rumunská aktiva téměř miliardu eur, což by nakonec naznačovalo hodnotu u spodní hrany intervalu," uvedl Raška.


Expanzi ČEZ do ciziny označil několikrát za nepovedenou premiér Andrej Babiš (ANO). Majoritním vlastníkem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí vlastní 70 procent akcií společnosti. Na rumunský energetický trh vstoupila firma v roce 2005.


Finanční ředitel ČEZ Martin Novák v listopadovém rozhovoru s ČTK řekl, že ČEZ nepočítá s výplatou mimořádné dividendy z prodeje rumunských aktiv. Uvedl, že peníze z transakce přispějí ke snížení dluhu a budou využity na rozvojové investice v ČR a stabilních zemích. K vyšší dividendě podle něj mohou přispět také, firma ale zatím počítá se schválením dividendy na standardní valné hromadě, která se každoročně koná v polovině roku.


"Prodejem rumunských aktiv ČEZ výrazněji posílí své cash flow, což podle našeho názoru vytváří v letošním roce potenciál pro výplatu mimořádné dividendy v rozmezí deset až 20 korun za akcii. Spolu s běžnou dividendou, kterou očekáváme v blízkosti 40 Kč by se pak celková letošní dividenda mohla přibližovat k hranici 60 Kč," dodal dnes Raška. Z předloňského zisku vyplatil loni ČEZ akcionářům dividendu 34 korun za akcii před zdaněním.


Zdroj: ČTK



"Skupina ČEZ plánuje postupně uzavírat uhelné elektrárny. Důvodem jsou tenčící se zásoby hnědého uhlí a snaha snižovat emise skleníkových plynů. Tento proces výrazně ovlivní český energetický mix."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top